GoCardless

Payment startup GoCardless haalt opnieuw groeigeld binnen

Iets meer dan een jaar geleden haalde U.K. payment startup GoCardless 22,5 miljoen dollar op bij investeerders als Accel, Balderton Capital en Notion. Afgelopen week kon de champagne opnieuw worden uitgeserveerd, nadat onder meer Google en Salesforce kapitaal inbrachten. De Series E financieringsronde leverde de Fintech ditmaal 75 miljoen dollar op, geld dat onder meer wordt gebruik voor verdere expansie.

De corebusiness van GoCardless ligt in de recurring payments; het richt zich primair op bedrijven die hun klanten willen laten betalen via terugkerende bankbetalingen, in plaats van het re-chargen van een creditcard. GoCardless werd al in 2011 gelanceerd en kan dus, in vergelijking met andere snelgroeiende Fintech’s uit Londen, worden beschouwd als een slow starter. De laatste jaren geeft het bedrijf onder leiding van mede-oprichter en CEO Hiroki Takeuchi echter gas, getuige ook de eerdere kapitaalinjecties.

Expansie in Europa, Azië en Noord-Amerika

In een verklaring laat GoCardless weten dat het dit nieuwe kapitaal zal aanwenden om extra kantoren te openen in Europa, Azië en Noord-Amerika. Zo wordt nog dit jaar een kantoor in de U.S. geopend. GoCardless heeft momenteel kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Australië en Duitsland. Tekeuchi heeft daarnaast nooit een geheim gemaakt van de ambitie van GoCardless de one-stop-shop voor recurring payments te maken.

Momenteel verwerkt GoCardless naar eigen zeggen jaarlijks voor zo’n 10 miljard dollar aan terugkerende betalingen. Met de nieuwe investeerders en het opgehaalde kapitaal gokt het er op een groter marktaandeel te kunnen vergaren in een business die groeiende is, steeds meer bedrijven richten zich op abonnementsmodellen, en volgens schattingen zo’n 2 biljoen dollar waard is.

Strategische zet: recurring payments op bankrekening in plaats van creditcard

Daarnaast komt de investering op een strategisch gunstig moment, want de geruchten worden steeds hardnekkiger dat kaartnetwerken zoals Visa en Mastercard van plan zijn de vergoedingen te verhogen die zij Amerikaanse handelaren aanrekenen om recurring transacties te verwerken. Op dat vlak kan GoCardless dan een goedkoper alternatief bieden door gelden te incasseren vanaf de bankrekening in plaats van de creditcard.

Open Banking

Naast buitenlandse expansie wil GoCardless ook nieuwe functies voor klanten lanceren, zoals de mogelijkheid om valutatransacties te verwerken, het inschieten van real-time betalingen en het toepassen van machine-learning om het succespercentage van transacties te verhogen.

Die laatste feature is gebaseerd op ‘open banking’, waarbij betaalinitiatiediensten toegang hebben tot de bankrekening van consumenten. Deze partijen kunnen dan bijvoorbeeld de bankrekening van een consument checken op voldoende saldo of automatisch de meest geschikte betaaldatum voor een incasso instellen. Een betaalfeature die mogelijk is sinds de inwerkingtreding van PSD2 en waar steeds meer (grote) payment provider zich op richten. Zo rolde Adyen eerder deze week haar betaalinitiatiedienst in de UK uit, in samenwerking met luchtvaartmaatschappij KLM.

Series E Funding Round

Deze Series E ronde werd geleid door Adams Street Partners, GV, voorheen bekend als Google Ventures en Salesforce Ventures. Bestaande investeerders Accel Partners, Balderton Capital, Notion Capital en Passion Capital namen ook deel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.