Floryn

PSD2-vergunning voor financieringsplatform Floryn

Zakelijk kredietverstrekker Floryn heeft een PSD2-vergunning ontvangen van De Nederlandsche Bank (DNB). Daarmee is Floryn het eerste Nederlandse financieringsplatform die de betreffende licentie ontvangt, en kan het de mogelijkheden van PSD2 vanaf nu gaan benutten.

Floryn is actief in de markt voor financieringen voor het midden- en kleinbedrijf. Via het platform van Floryn – voorheen bekend als InvoiceFinance – kunnen mkb-bedrijven financieringen aanvragen met een omvang tussen €10.000 en €2 miljoen. Met de nu verkregen PSD2-licentie kan het fintech-bedrijf de nieuwe mogelijkheden in de betaalmarkt ten volste benutten.

Kredietaanvragen voor mkb

Floryn, dat met behulp van innovatieve technologie razendsnel kredietaanvragen beoordeelt, heeft met de felbegeerde PSD2-vergunning een grote stap gezet om een leidende positie te veroveren in Nederland. Het bedrijf heeft daarnaast het kroonjuweel van de nieuwe Europese betaalrichtlijn veroverd, de zogenoemde dienst 8 en komt daarmee onder toezicht te staan van DNB. Floryn mag – na individuele toestemming van klanten – meekijken in de betaaldata van deze bedrijven, waarmee het kredietaanvragen sneller en beter kan behandelen dan voorheen het geval was.

“Floryn heeft als missie om bedrijven de beste klantervaring en service te bieden bij een financiering in het segment tot 2 miljoen euro krediet”, zegt Sven van der Biezen, CEO en mede-oprichter van Floryn. “Met het verkrijgen van een PSD2-vergunning hebben we een grote stap gezet in het realiseren van onze visie, waarbij bedrijven direct inzicht krijgen in hun financiële gezondheid, een financiering kunnen aanvragen, op basis van banktransacties worden beoordeeld en direct geld kunnen opnemen.”

‘PSD2-vergunning maakt het mogelijk te concurreren met banken’

In Nederland mogen reeds een handvol bedrijven diensten aanbieden op het gebied van PSD2, waaronder Google, Revolut en Adyen. Maar een financieringsplatform met een PSD2-vergunning was er nog niet. “PSD2 maakt het voor ons nog makkelijker om te concurreren met banken, omdat we hierdoor een betere oplossing aan bedrijven kunnen bieden”, aldus van der Biezen op de eigen website. “In tegenstelling tot banken en andere financiers in de markt, komt er bij ons geen papierwerk meer aan te pas. Met slechts een druk op de knop kunnen bedrijven altijd en overal, vanaf bijvoorbeeld hun mobiele telefoon, hun betaaldata veilig met ons delen. De tijd die ondernemers daarmee besparen is enorm.”

‘Wel meekijken op rekening, geen initiatie van betalingen’

Het FD weet te melden dat Floryn alleen gebruik maakt van de zogenoemde ‘dienst 8’ uit de Europese richtlijn, oftewel meekijken op de rekening. De veel verdergaande dienst 7, die het mogelijk maakt om betaaltransacties uit naam van de klant uit te voeren, past niet bij het bedrijfsmodel van de online lener. ‘We zijn een financier en geen betaalplatform’, zo laat van der Biezen tegenover het FD weten.

Floryn verwacht gedurende het eerste kwartaal van 2020 te beginnen met het uitrollen van de PSD2-functionaliteiten.