FinTech-investeringen

FinTech-investeringen oktober 2018: kredietverlening, B2B FinTech en crypto’s pieken

Durfkapitalisten en Private Equity-beleggers trokken in oktober 2018 weer massaal de geldbuidel. Zij pompten gedurende de maand ruim 2,7 miljard dollar, verdeeld over 134 kapitaalinjecties, in startende bedrijven uit de FinTech-scene.

Wel is er sprake van een negatieve curve in de hoeveelheid en het aantal beleggingen in startups. Kijken we naar de Month-over-Month (MoM) resultaten dan tekent zich in oktober 2018 een daling van 40% af ten opzichte van september 2018, dat goed was voor bijna 4.5 miljard dollar aan kapitaal. Ook het aantal investeringsdeals lag in oktober ruim lager (-8,2%) dan de 146 kapitaalinjecties in september 2018.

Venture Capital (VC) en Private Equity (PE)

De Amerikaanse continenten, met de US voorop, domineren daarbij het investeringslandschap op FinTech-gebied. Ruim 1.3 miljard dollar aan Venture Capital en Private Equite stroomde vanuit die regio naar FinTech’s. Ook wat betreft het aantal deals loopt het voorop: met 56 business-deals vertegenwoordigt (41,8%) het bijna de helft van het aantal investeringen.

Het Aziatische continent komt op een verdienstelijk tweede plaats: 989 miljoen dollar aan investeringsgeld vond zijn weg naar 37 FinTech-bedrijven. In Azië zijn het voornamelijk China, de Filipijnen en India waar investeerdes hun geld in startups beleggen.

Kredietverstrekking (Lending)

Kredietverstrekking is duidelijk een populair segment om in te investeren. Steeds meer FinTech-bedrijven richten zich op kapitaalverstrekking aan kleine en middelgrote ondernemingen, en investeerders zien daar overduidelijk brood in. Onder de hoogvliegers in oktober behoren het Chinese Linklogis (Serie C Funding van 220 miljoen dollar), het Amerikaanse Brex (Serie C funding van 125 miljoen) en Filipijnse Akulaku (Serie C funding van 70 miljoen).

B2B FinTech

Als goede tweede komt het segment B2B FinTech uit de bus; 15 investeringen met een totale waarde van 454 miljoen dollar. Onder meer het Filipijnse Voyager Innovation (Serie B funding van 175 miljoen dollar) en het Amerikaanse Dockers (Serie E funding van 92 miljoen) mochten zich verheugen op de belangstelling van investeerders.

Cryptocurrency

Cryptocurrency eindgt op de derde plaats in het overzicht van FinTech-segmenten waar beleggers in oktober hun geld in staken. Startups binnen deze business haalden ruim 370 miljoen dollar op, verdeeld over 13 deals. Voor het merendeel toe te schrijven aan Coinbase, dat recentelijk nog eens 300 miljone dollar wist binnen te slepen in een Serie E Funding.

InsurTech

InsurTech startups haalden in oktober ruim 290 miljoen dollar binnen, berekend over 14 deals. De InsurTech funing charts werden geleid door het in China gevestigde CloudWalk Technology, met een serie B-financieringsronde van 146 miljoen dollar. Een paar andere belangrijke deals in dit segment waren de investering in Climacell (45 miljoen in serie B) en Ethos B (35 miljoen in serie B), beiden afkomstig uit de VS.

CyberSecurity

Op het domein CyberSecurity wist startups gedurende oktober ruim 270 miljoen dollar binnen te harken, vedeeld oer 6 business-deals. De financiering in dit segment werd grotendeels binnegehaald door het de US gevestigde Tanium, dat na een serie G-funding 200 miljoen dollar mocht bijschrijven.

FinTech investeringen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.