Bitcoin

Bitcoin duikelt 15%, bereikt dieptepunt 2018

De Bitcoin lijkt deze week aan een vrije val bezig, en de vraag is of het einde al in zicht is. Met een koersval van 15% bereikte Bitcoin in ieder geval haar laagste notering sinds 30 september van vorig jaar, zo blijkt uit een analyse van CoinMarketCap.

Gisteren daalde de koers van cryptocurrency Bitcoin met 15%. Op het dieptepunt kwam de waarde van één Bitcoin uit op $4,200.22,-, zo becijferde CoinDesk. Inmiddels kruipt de actuele waarde weer iets omhoog (rond de $4.400,-), maar nog steeds tekent het voor de laagste notering van 2018.

Piek Bitcoin in december 2017

Bitcoin kende een jaar gelden haar absolute hoogtepunt, met uiteindelijk een piekwaarde van $20,000.-. Voor een Bitcoin krijg je nu zo’n 63 procent minder dan aan het begin van het jaar.

Koersontwikkeling Bitcoin. Bron: CoinDesk

Relatieve rust

De prijsdaling volgt op een periode van relatieve rust rond de bekendste crypto, zo rapporteert CNBC. ‘While global markets churned in October, bitcoin traded comfortably in the $6,400 range — a break from volatility earlier this year. Its total losses this year are now more than 65 percent.’

Negatieve impact op koers Bitcoin

Om de koersval te duiden wijzen veel analisten naar de maatregelen die afgelopen week werden genomen tegen verschillende crypto-valuta projecten in de States. De SEC, de Amerikaanse beurswaakhond, kondigde daar vrijdag haar eerste civielrechterlijk sancties af tegen enkele cryptocurrency-oprichters. Dit optreden wordt algemeen beschouwd als het eerste signaal van een breder gedragen wettelijk en streng optreden tegen misbruik en regelrechte fraude binnen de crypto-industrie.

Fork

Een andere oorzaak ligt volgens kenners in de ‘fork’ van Bitcoin Cash. Die digitale munt, een totaal andere munt dan de Bitcoin, werd vorige week opgedeeld in Bitcoin ABC en Bitcoin SV. Toch heeft die opsplitsing een negatief effect op de bredere crypto-markt, met verkoop en dus koersval tot gevolg.

Tot slot hadden ook de boude uitspraken van Benoit Coeure, Board-Member van de Europese Centrale Bank, zijn uitwerking op de koers. Volgens het doorgaans goed ingevoerde BloomBerg kwalificeerde Coeure crytocurrencies als ‘the evil spawn of the financial crisis’, en onderstreepte en passant de visie van Agustin Carsten, hoofd bij de BIS, die in juni van dit jaar crypto’s ‘in a nutshell, a bubble, a Ponzi scheme and an environmental disaster’ noemde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.