Worldline SIX

Worldline neemt Six Payments Services over

Worldline neemt Six Payment Services definitief over. Met de overname is in totaal een bedrag van 2,3 miljard euro gemoeid, maar dit bestaat uit een deel cash en een deel dat omgezet wordt in aandelen.

De Franse betaalspecialist kwam in mei van dit jaar al tot overeenstemming met het Zwitserse Six, maar de deal werd afgelopen vrijdag 30 november 2018 definitief bezegeld na goedkeuring op de algemene vergadering van Worldline.

Snelle groei betalingsverkeer leidt tot fusies en overnames in sector

De snelle groei van het elektronisch betaalverkeer leidt tot een reeks fusies en overnames in de mondiale payments-sector. Deals die daarbij in het oog sprongen waren bijvoorbeeld de overname van het Britse Paysafe Group door de investeringsfondsen Blackstone en CVC, maar ook de instap door Permira in de Zweedse betaaldienstverlener Klarna. Dichter bij huis zagen we recentelijk hoe ING een meerderheidsbelang nam in Payvision, en afgelopen week werd het Amsterdamse Dimebox overgenomen door de Amerikaanse betaalgigant Verifone.

Ditmaal is het dus de beurt aan het Franse Worldline om haar slag te slaan. De overname van de betaaldivisie van de Zwitserse groep Six, ook wel bekend als uitbater van de beurs van Zurich, werd dit voorjaar al bevestigd door Worldline. Geheel volgens gebruik bij een deal van zo’n omvang, is de overname eerst nog onderhevig aan controles door de verschillende (beurs)waakhonden en moeten ook de aandeelhouders er nog hun fiat aan geven. Dit alles is afgelopen vrijdag afgerond, waarmee de overname definitief is.

Worldline, dat ook vestigingen in Nederland en België heeft, is een apart beursgenoteerd onderdeel van het eveneens Franse Atos. Het Zwitserse Six Payment Services is vooral sterk in thuishaven Zwitserland, maar kent ook marktaandeel in Oostenrijk, Luxemburg en Duitsland. Het verwacht komend jaar een omzet van 530 miljoen euro draaien.

286 miljoen euro cash

Met de overname is een bedrag van 2,3 miljard euro gemoeid, al is de deal voornamelijk een aandelentransactie. Worldline legt 286 miljoen euro aan cash op tafel, en vult de rest aan met aandelen. Door de nieuwe verworven aandelen krijgt de Six Group 27 procent van Worldline in handen, waardoor het in één klap de tweede grootste aandeelhouder wordt.

“I am very happy that our shareholders approved today the acquisition of SIX Payment Services and welcomed a new major shareholder, SIX Group AG”, zo motiveert Gilles Grapinet, CEO bij Worldline, de samenwerking. “This transaction leads indeed to a major transformation of our company and positions it by far as the undisputed leader of payment services in Europe.”

De overname van SIX Payment Services maakt Worldline tot een toonaangevend Europese betalingsspecialist. Door SIX Payment Services onder haar vleugels te nemen stijgt het gecombineerde personeelsbestand naar ongeveer 11.500 deskundige betalingsexperts.

Source picture: Paylobby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.