FinTech bank

Square wil een eigen bank openen

Betaalbedrijf Square, ooit als pionier ingestapt in de wereld van de mobiele betaalterminals, doet opnieuw een poging een eigen bank te openen. The Wall Street Journal meldde gisteren dat de in Sillicon Valley gevestigde FinTech opnieuw een verzoek bij federale regelgevers zal indienen om een volledige bank te mogen openen in Utah.

Square Financial Services, zoals de nieuwe eenheid gaat heten, start met een kapitaal van 56 miljoen dollar en moet in hoofdzaak leningen, betaalkaarten en -rekeningen bieden aan kleine bedrijven. Dit is ook voornamelijk de doelgroep waar Square zich met haar betaalproducten, volledige en mobiele kassasystemen, op richt.

Inmiddels biedt de FinTech meer financiële diensten, zoals financiering voor kleine bedrijven via Square Capital en een applicatie voor peer-to-peer-betalingen met Square Cash. Dat leidde er in 2017 al toe dat Square, dat onder leiding staat van Twitter-CEO Jack Dorsey, een ILC-charter (Industrial Loan Company) indiende en gelijkertijd een verzoek bij de autoriteiten neerlegde tot het openen van een eigen bank.

Sarah Friar, Chief Financial Officer van Square, gaf destijds aan dat Square nadrukkelijk kijkt naar uitbreiding van het portfolio met investerings- en spaaropties voor aangesloten klanten. “We’re starting to think about, are there other things we could do for our customers there?” zo stelde Friar. “Maybe help them with their savings. How can we help them make their money work for them? Lots of ideas on the table.”

Samensmelting tussen FinTech en traditionele bankwezen door PSD2

Op het Europese continent zien we als steeds vaker dat FinTech-spelers zich ook op alternatieve financiële diensten richten. Door de invoering van PSD2 komt een (noodgedwongen) samensmelting van FinTech en de traditionele bankensector hier inmiddels langzaam op gang. Maar dat ging niet zonder slag of stoot, waarbij vooral vanuit de banken veel weerstand was om marktaandeel op hun core-business af te staan.

Ook in de Verenigde Staten, waar conservatisme hoogtij viert in de traditionele bankenwereld, riep de ILC-chart van bedrijven als Square, SoFi en de eerder gestrande aanvraag van retailketen Walmart scepsis op. Zo schreef de Independent Community of Bankers of America (ICBA) in augustus 2017 al een brandbrief waarin het zich sterk verzet tegen pogingen tot het elimineren van ‘de historische scheiding tussen het bankwezen en commerce, dat bij federale wet- en regelgeving is vastgelegd’.

Het standpunt van dit verbond van bankiers is overduidelijk. “Allowing nonbank corporate conglomerates to own banks not only violates the U.S. policy of maintaining the separation of banking and commerce. It also jeopardizes the impartial allocation of credit, creates egregious conflicts of interest, and results in a dangerous concentration of commercial and economic power.”

Dergelijke druk én procedurele redenen noodzaakten Square destijds de plannen tot het openen van een eigen bank (tijdelijk) te parkeren. Met deze nieuwe poging tot het openen van een bank in Utah probeert Square deze discussie aan de overkant van de plas nieuw leven in te blazen, maar probeert het ook marktaandeel af te snoepen van de traditionele banken. De ontwikkelingen op het Europese continent maken dat de panelen hier inmiddels schuiven, en geeft daarmee Amerikaanse FinTech’s wellicht de wind in de zeilen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.