Fiserv First Data

Fiserv koopt First Data voor 22 miljard dollar

De consolidatietrein in de payments sector dendert door, nadat Fiserv gisteren aankondigde dat ze First Data overneemt voor $22miljard. Eerder zagen we WorldPay en Vantiv fuseren, Ingenico nam Bambora over en ook B+S werd opgeslokt door deze Franse reus.

Gisteren kwam naar buiten dat het Amerikaanse Fiserv het eveneens Amerikaanse First Data koopt. Die laatste partij is in Nederland beter bekend als meerderheidsaandeelhouder in European Merchant Services (EMS) waarin het 51% bezit, de andere 49% zijn van ABN Amro.

Fiserv is technologie leveranciers aan banken, verzekeraars maar ook retailers. Fiserv is vooral bekend van fraude- en witwas-oplossingen, processen rondom de payments waardeketen dus.

First Data is voor payments wat IBM is voor technologie; 6 miljoen aangesloten merchants en verwerking van 45% van alle kaart transacties in de VS. Dat doen ze zelf of via Joint Ventures samen met banken, zoals de constructie met ABN Amro onder de naam EMS.

‘Marges komen steeds meer onder druk te staan door concurrentie’

Door toegenomen wet & regelgeving, maar ook door concurrenten zoals Adyen en Stripe, staan marges van bedrijven als First Data onder druk en nemen de kosten toe. De diensten van Fiserv voor bijvoorbeeld fraude-bestrijding of het monitoren van transacties op signalen van witwassen zijn dan een interessante aanvulling. Tevens stelt PSD2 hieraan hoge eisen waardoor de vraag naar dergelijke technologie groeit. De marges op software zijn hoger en het is veel schaalbaarder.

Doordat de producten aanvullend zijn valt er veel te winnen voor beide bedrijven door deze in elkaar te schuiven. Voor klanten is dit ook interessant doordat men meer functionaliteit uit hetzelfde platform kan halen; vaak gaat het om functionaliteiten die ze vanwege regelgeving moeten hebben.

Synergie

Daarnaast bedienen beide bedrijven grotendeels dezelfde doelgroep dus hier valt veel te halen qua synergie, men denkt een kleine $1 Miljard te besparen de komende jaren.

Op korte termijn zal dit in Nederland weinig tot geen gevolgen hebben, maar uiteindelijk zullen ook de First Data-activiteiten in Europa, waaronder EMS, opgaan in de nieuwe entiteit met een verbreed aanbod. Mits men rekening houdt met Europese wensen en eisen zoals een andere betaalmix, talen en lokale wet & regelgeving zou dit positief moeten zijn.

Grote vraag is wanneer het volgende persbericht komt en wie daar in staan? Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.