N26

N26 na investering hoogst gewaardeerde Europese Fintech

Het Duitse N26 is een mobile-first bank en opereert volledig digitaal. Een fysieke vestiging zul je in het straatbeeld dan ook niet tegenkomen, en toch is het de meest waardevolle Europese Fintech op dit moment. Eerder deze maand haalde N26 met een Series D investeringsronde 300 miljoen dollar op, waardoor de startup nu gewaardeerd wordt op 2,7 miljard dollar.

Daarmee is N26 momenteel de hooggewaardeerde Europese Fintech, voor gerenommeerde (betaal)partijen als SumUp en Klarna. Een betaalpartij als Adyen wordt inmiddels flink hoger gewaardeerd, maar dat is vooral te danken aan de beursgang die het afgelopen jaar maakte.

Digitale bank N26

N26 is én opereert als een volledig digitale bank, precies zoals bunq dat in ons land doet. N26 begon in 2013 als startup in tech-hub Berlijn, en werd opgericht door twee Oostenrijkers. De naam van hun bank koppelden ze aan het huisnummer, nummer 26, waar het idee voor hun mobile-first bank het eerste levenslicht zag. Vanaf 2016 beschikt N26 over een Europese bankvergunning.

Sindsdien groeit het klantenbestand gestaag, maar afgelopen jaar tekende voor een explosieve groei van het aantal klanten. Begin 2018 stond de teller op 500.000 klanten, verdeeld over 17 Europese markten waaronder Nederland. Eind 2018 bedient N26 2,3 miljoen klanten, verdeeld over 24 Europese markten.

Met het nieuw aangetrokken kapitaal van 300 miljoen dollar wil N26 de groei verder aanwakkeren, met name in de UK en de VS. Daarbij schuift de challenger bank haar ambities niet onder stoelen of banken: de komende jaren uitgroeien tot een mondiale bank met meer dan 100 miljoen gebruikers.

Europese Unicorns

N26 is een zogenoemde unicorn; een niet-beursgenoteerde startup die op meer dan een miljard dollar gewaardeerd wordt. Klarna, SumUp, Revolut en Adyen, voordat de betaaldienstverlener naar de beurs ging, gingen N26 voor als Europese Unicorns met een waardering boven de miljard dollar.

Door de recente kapitaalinjectie en de waardering van 2,7 miljard dollar is N26 op dit moment de meest waardevolle Europese Fintech. Binnen Europa is het sowieso de hoogst gewaardeerde challenger bank, op mondiale schaal moet het alleen het Braziliaanse Nubank voor laten gaan.

Expansie naar UK en VS

2018 was voor N26 niet alleen het jaar haar klantportfolio flink uit te breiden, ook werd het fundament gelegd voor de expansie naar de UK en de start van bankactiviteiten in de VS. Beide markten zijn uitermate competitief binnen de financiële sector, waarbij de UK met Revolut een sterke concurrent van N26 actief is. In de VS zet N26 een samenwerking met een bestaande bank op, al is de naam van die partner nog niet bekend gemaakt.

Moderne technologie ligt aan de basis van het succes van N26. Omdat de bank volledig digitaal opereert, is de app het kloppend hart van de organisatie. Door het innovatieve karakter en de nieuwe miljoenen hoopt Valantin Stalf, samen met Maximilian Tayenthal oprichter van N26, de bankensector flink op te schudden. “Nog altijd hebben miljoenen mensen over de hele wereld te maken met slechte ervaringen met banken en hoge toeslagen. Nu Insight Venture Partners en GIC zich bij onze groep van gerenommeerde investeerders voegen, wordt N26 ondersteund door de beste investeerders wereldwijd om een van de grootste industrieën ter wereld op te schudden.”

Infographic N26: funding & valuation

N26 Infographic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.