asknet Nexway overname

asknet AG en Nexway bundelen krachten

Twee sterke spelers in de wereldwijde digitale handel bundelen de krachten. Het Duitse asknet AG maakt vandaag bekend dat het de Franse Nexway Group AG volledig overneemt. De fusie tussen deze grootmachten in e-commerce services onderstreept een eerder door ons gesignaleerde trend: de consolidatie van tech-partijen op de Duitse markt.

Met de deal krijgt asknet AG de Nexway Group AG, en de 100% dochteronderneming Nexway SAS, volledig in handen. Doelstelling van de nieuwe organisatie is een uitgebreid product- en serviceaanbod op het gebied van abonnementsfacturering en e-commerce. Het ondersteunt onder meer flexibele betaaloplossingen, beheer van recurring payments en marketingmogelijkheden op een wereldwijd niveau. Verder hebben ze ook aangekondigd zich te gaan richten op dienstverlening voor marktplaatsen, een populair verdienmodel in zowel B2C als B2B.

Nexway Group

Nexway is een toonaangevend leverancier van digitale businessmodellen en verbindt bedrijven met de wereldwijde digitale markt. Nexway werd opgericht in 2002 en kent een snelle groei dankzij sterke en gediversifieerde samenwerkingsverbanden. Het bedrijf is gevestigd in Parijs en heeft dochterondernemingen in de VS, Brazilië, Duitsland, Italië, Spanje, Marokko, Polen en Japan.

Asknet AG

Asknet AG is een dochteronderneming (51%) van The Native SA. Het e-commerce servicebedrijf is genoteerd aan de beurs van Frankfurt en het HQ is gevestigd in Karlsruhe. Onderdelen van de bedrijfsactiviteiten van asknet zijn onder meer het leveren van wereldwijde betaal-, digitale marketing- en klantondersteuningsdiensten.

In feite hebben beide bedrijven een zeer synergetische dienstverlening, met complementaire technische capaciteiten, klantenbestanden en geografische voetafdrukken. Door hun sterke punten en capaciteiten door de overname-deal te combineren, bouwen asknet AG en Nexway SAS nu een verenigd winstgevend bedrijf dat profiteert van schaalbaarheid in activiteiten en een grotere geografische voetafdruk.

Asknet Group

In de komende maanden wil de nieuwe groep, asknet Group, het productaanbod en sales stroomlijnen, de staftaken reorganiseren en organische groei stimuleren. Daarnaast zal men de komende tijd benutten om de technologie stapsgewijs bij te werken en uiteindelijk samen te voegen tot één technologisch platform.

“The acquisition of Nexway SAS will enhance asknet’s ability to simplify the complexity of selling products and services globally, enabling businesses to accelerate sales, reduce time to market and manage operating costs”, zo motiveert asknet-CEO Aston Fallen, de overname-deal.

“Together, we’re going to process and support global digital commerce around the world. Today we’re building a single, unified powerful company, enabling us to offer more value to our clients, while allowing us to expand our geographic footprint. By bringing the teams, cultures, and expertise of both firms together into a single organization and management, the combined company will be equipped to fulfill consumer needs and further develop our products and solutions.”

Overname door aandelenruil

Volgens goed ingevoerde bronnen komt de deal tot stand door een aandelenruil. In oktober 2018 kreeg Nexway SAS 14% van de aandelen in asknet AG in handen, waarvoor de nieuwe aandeelhouder ruim 968 duizend euro op tafel legde. Met de overname van moederbedrijf Nexway Group krijg asknet deze aandelen dus weer terug in handen en voegt het alle bedrijfsonderdelen samen binnen de eigen organisatie.

Per 1 februari 2019 bedient de gecombineerde groep wereldwijd meer dan 700 klanten in 190 landen. Daarnaast blijft asknet, als marktleider in de Duitstalige regio, een uitgebreid scala aan softwareoplossingen en -diensten bieden met betrekking tot de inkoop, distributie en het beheer van software en hardware voor klanten uit de onderzoeks- en onderwijssector. De verwachting is dat de nieuwe asknet Group de omvang van zijn omzet ruimschoots zal verdubbelen als gevolg van de overname van Nexway Group.

Ook voegt asknet nieuwe verticals zoals video games toe aan het klantenbestand  en krijgt Nexway toegang tot asknet’s mogelijkheden om naast digitale goederen ook fysieke goederen te verkopen en distribueren. Een grote stap naar ‘full-service e-commerce’ dus. Binnen de groep zijn meer activiteiten waarmee men synergie probeert te creëren, zoals Paddle8; een veilingsite voor antiek.

Duitse FinTech-markt schuift in elkaar

De overname van Nexway door asknet AG toont eens te meer dat ook de Duitse FinTech-markt steeds meer in elkaar schuift. Onder invloed van de globalisering van de industrie, onder meer door de invoering van PSD2, neemt ook de concurrentie voor financiële en tech-gerelateerde spelers sterk toe. Avantgate en 2Checkout gingen asknet en Nexway voor, zij vonden elkaar in 2017 en hebben zich hervormd tot Payment Facilitator.

Om ook in een sterk vernieuwd speelveld te kunnen overleven zoeken partijen naar samenwerkingsverbanden of overnames om voldoende volume te creëren. Voorbeelden van de consolidatie op de Duitse markt zijn het meerderheidsbelang van Ingenico in acquirer B+S Payone en de fusie van het Noord-Europese Nets met de Duitse acquirer Concardis, dat zelf al eerder was ingelijfd door PE gigant Bain Capital. En afgelopen week nog kocht psp Heidelpay, met de financiële rugdekking van grootaandeelhouder AnaCap, concurrent Universum Group op. En in 2018 nam Heildepay de Oostenrijkse psp mPay24 al over.

Asknet en CEO Aston Fallen zijn aanstaande dinsdag aanwezig tijdens Monetize 11 in Amsterdam. Op het event zal Fallen in een presentatie de ontwikkelingen van asknet en Nexway verder toelichten en een visie geven over de toekomst van het bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.