N26

N26 naar Carnaval in Rio

Begin dit jaar haalde Number26, beter bekend als N26, nog $300m aan investeringsgeld op. Het kondigde aan hiermee de VS te gaan veroveren. N26 begon in 2013, heeft inmiddels een bankvergunning, 2,3 miljoen klanten waarvan 25% premium (dus betaald) en is actief door heel Europa, waaronder Nederland.

Met de laatste investeringsronde kwam de waardering van N26 op zo’n €2,7 miljard, waardoor het zich een Unicorn kan noemen en direct één van de meest waardevolle Europese Fintech’s is. Tevens kwam de legendarische Peter Thiel (mede-oprichter PayPal) aan boord als investeerder. Thiel was na PayPal een van de eerste investeerders in Facebook en zit nog steeds in de Raad van Commissarissen, iemand met een bruikbaar adresboekje dus.

N26: ‘bankieren zonder bullshit’

N26 ziet zichzelf als disruptor van een sector die zijn klanten hoge kosten rekent en een slechte gebruikerservaring biedt. Ze gaan er prat op geen filialen te hebben, en hanteren met ‘bankieren zonder bullshit’ een pakkende slogan.

Deze week maakte N26 tijdens MWC in Barcelona dus bekend naar Brazilië uit te breiden, en daar haar geluk te gaan beproeven. Waarom zou je zeggen? Aan deze move liggen twee elementen ten grondslag: NuBank en demografische cijfers.

NuBank is grootste fintech van Brazilië, heeft meer klanten én hogere waardering

NuBank is de grootste Fintech van Brazilië en lijkt in veel op N26: het is ook een bank zonder filialen, opgericht in 2013 en alleen een App. Ook hebben ze beide Tencent als investeerder. Verschil is wel dat NuBank twee keer zoveel klanten heeft als N26 en een waarderingen die ook veel hoger ligt.

Voldoende uitdaging door verouderde bank-infrastructuur

Onderliggend zijn hele interessante demografische cijfers; Brazilië heeft ruim 200 miljoen inwoners, een groeiende bevolking en stijgende BNP. Hoewel iedereen een mobiele telefoon bezit, heeft bijna de helft van de mensen geen bankrekening. Dit is ook terug te zien in het online koopgedrag, waar meer dan 20% van aankopen nog cash wordt afgerekend met de Boleto. Ook kent de bestaande bank-infrastructuur veel frictie: geen of beperkt internet bankieren en hoge kosten, en daarnaast veel bureaucratie doordat zaken alleen op een filiaal afgehandeld kunnen worden.

Challenger banken willen markt ontwrichten

Ook hier zijn het dus millennials die verandering afdwingen, en met bankieren op de smartphone NuBank omarmen. Als challenger bank hoopt N26 op dat vlak straks ook een graantje mee te pikken. Afgelopen oktober lanceerde NuBank een nieuwe PIN-pas, waarmee men naar verwachting 20 miljoen afgewezen aanvragen hoopt in te willigen. De droom van iedere ondernemer; miljoenen ontevreden klanten die gewend zijn te betalen voor slechte service en de wetenschap dat je veel van die onvrede op kunt lossen met een innovatieve dienst.

Er is dus nog volop ruimte binnen de Braziliaanse bankingscene voor nieuwkomers met innovatieve producten of diensten. De succesvolle strategie van NuBank bewijst het. De top van N26 heeft dit aangezien én besloten dat de VS (vooralsnog) kan wachten; eerst carnaval in Brazilië, daarna een Hot Dog in de VS. Gelijk hebben ze.

Matthijs Koorn

Matthijs Koorn is onafhankelijk adviseur met 15+ jaar ervaring binnen Payments, opgedaan bij o.a. WorldPay, Mastercard Avangate en ING. Matthijs is momenteel actief als Research Director bij MGI Research, waar hij tech-leveranciers, investeerders en gebruikers adviseert. Ook is hij als VP EMEA verbonden aan de Braziliaanse Fintech EBANX. Vanuit zijn expertise op payments, fintech en zijn kennis over de branche schrijft hij met regelmaat bijdragen voor NederlandFintech en het kennis- en informatieplatform Internetkassa.nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.