SCA

Stripe wapent zich met overname tegen invoering SCA

Betaaldienstverlener Stripe, de scale-up die inmiddels wordt gewaardeerd op ruim 22 miljard dollar, heeft Touchtech Payments overgenomen. Met de acquisitie van deze start-up maakt Stripe zich op voor de invoering van Strong Customer Authentication (SCA), een payments-protocol dat later dit jaar van toepassing zal zijn in Europa.

Strong Customer Authentication (SCA) is onderdeel van de PSD2-regelgeving, en wordt ingevoerd om de veiligheid van online transacties te verbeteren. In feite staat SCA voor een verificatieproces waarbij consumenten ten minste twee vormen van authenticatie moeten toepassen voor men een (kaart)betaling kan voltooien. Naar verwachting zal SCA vanaf 14 september 2019 van kracht zijn op een deel van de online transacties binnen Europa. In dit artikel vind je meer informatie over de gevolgen van de invoering van SCA.

Voorsorteren op invoering SCA

Met de overname van Touchtech Payments sorteert Stripe alvast voor op de invoering van SCA. De Ierse start-up Touctech levert techniek aan banken om hen te helpen bij het ontwikkelen en beheren van SCA-processen. Deze kennis en knowhow over de nieuwe regelgeving kan Stripe nu gaan toepassen op haar ecosysteem. Daarnaast werkt Stripe zelf zijn API’s bij, gedeeltelijk in lijn met deze wijzigingen. Dit omvat een nieuwe API voor standaardbetalingen, een nieuwe checkout en geüpgradede facturering.

De financiële voorwaarden van de overname zijn niet bekendgemaakt. Volgens informatie van Pitchbook heeft Touchtech tot nu toe niet meer dan $500.000 aan funding ingezameld, en zal het intrek nemen in Stripe’s kantoren in Dublin.

Overname van Touchtech ook in strategisch opzicht interessant

Interessant is dat de overname ook in strategisch opzicht meerwaarde biedt voor Stripe, dat zich in eerste instantie richt op verbindingen met verkopers en andere klanten die digitale betalingen ontvangen voor goederen en diensten; Touchtech daarentegen werkt samen met (vernieuwende) banken en anderen partijen die bij kaartbetalingen betrokken zijn. Dat is een interessant umfeld voor een payment provider als Stripe, en biedt mogelijkheden.

Touctech mag dan tot nu toe een bescheiden kapitaal hebben opgehaald, het heeft wel een interessant klantportfolio; zo bedient het momenteel ‘challenger-bank’ N26 en FinTech-startup Transferwise. Door de acquisitie van Touchtech komt Stripe dus in rechtstreeks contact met deze disruptors van de financiële sector, en het is interessant om te volgen waar dat toe leidt.

Hoewel SCA als onderdeel van PSD2 een Europese richtlijn is, kijken ook andere landen naar de invoering van soortgelijke protocollen. Mexico en Australië volgen de implementatie met buitengewone interesse, en de verwachting is dat naast Stripe meer (inter)nationale betaalpartijen zich gaan richten op het toevoegen van tools voor sterke(re) klantauthenticatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.