Uber

Ook Uber heeft nu een vergunning, waarom?

Sinds een aantal weken staat ook Uber vermeld in de DNB-registers als elektronische geld instelling, na Intersolve de tweede van z’n soort onder DNB toezicht. Kreeg de vergunning van Google begin dit jaar veel aandacht, het verstrekken van de vergunning aan Uber verliep geruisloos. Precies zoals de gebruiker dat van Uber gewend is.

Wat is een elektronische geld instelling?

Een elektronische geld instelling is de vervolgstap van betaal instelling richting een bank-vergunning. Een Payment Service Provider (psp) werkt als betaalinstelling en mag de ontvangen gelden niet langer dan noodzakelijk vasthouden (op de derdengelden rekening), over het algemeen houdt een PSP de gelden enkele dagen tot een maand vast. Een elektronische geldinstelling mag de gelden wel langer vasthouden, maar mag ook elektronisch geld uitgeven; denk aan cadeau kaarten zoals die bij veel winkels verkrijgbaar zijn, maar ook ‘wallets’ waar een tegoed op staat.

Denk ook aan online games, of aan de vele goksites die een ‘wallet’ bieden om snel in te kunnen zetten of winst uit te kunnen betalen. In sommige landen, zoals de U.K., is het toegestaan om als elektronische geldinstelling als een neo-bank te opereren, vergelijkbaar met Bunq en N26. DNB staat dit niet toe en eist in dat geval een volledige bank-vergunning.

Het geld wordt bewaard op een derden gelden rekening in een stichting, AirBnB heeft een elektronische geldinstelling vergunning in de UK. Zowel Uber als AirBnB kunnen de vergunning door heel Europa gebruiken.

Waarom wil Uber dit?

Meer controle & inzicht: Uber werkt op dit moment met diverse Payment Service Providers en banken voor het ontvangen en uitbetalen van geld, diverse stromen dus. Het geld van een rit wordt gesplitst uitbetaald, een deel aan Uber voor het samenbrengen van chauffeur en passagier (platform-fee) en een deel aan de chauffeur voor het leveren van de dienst (service-fee). Deze geldstromen lopen nu formeel buiten Uber via de derdengelden rekeningen van de PSP’s waar ze mee samenwerken. Door alles via 1 derdengelden rekening van Uber te laten lopen hebben ze meer inzicht en controle over de gelden, ook kan er sneller uitbetaald worden aan de chauffeurs.

Minder frictie voor onboarden chauffeurs: zonder vergunning moeten de chauffeurs van Uber aangemeld worden bij de PSP’s als ‘merchant’ en door een KYC (ken je klant) -proces gaan, voor Uber een black box en iets waar ze het zicht tijdelijk kwijtraken. Vertraging betekent irritatie bij de chauffeur en verlies aan inkomsten voor zowel chauffeur als Uber. Met een vergunning wordt Uber in feite PSP en kan ze ook de KYC voor eigen rekening nemen.

Kostenbesparingen: doordat Uber nu in feite als PSP werkt kan ze een aantal van die functies overnemen en schakels uit het proces halen. De IPO prospectus laat zien dat Uber in 2018 net geen $50 miljard aan ritjes had, waarvan zo’n 16% in Europa, $8miljard dus – Eur 7 miljard – hierop valt wereldwijd naar schatting zo’n $100 mio te besparen, waarvan EUR 15 mio in Europa, gebaseerd op een groei van 50% p.a. een interessante besparing.

Ontwikkelen nieuwe diensten: onder andere de PSD2 biedt kansen om nieuwe diensten aan te bieden, dat kan Uber nu zelf doen en deze diensten eventueel zelf vermarkten. Denk aan Payment Initiation om een rit te betalen. Tevens goedkoper dan een credit card in sommige gevallen, te denken valt ook aan een het bepalen van de goedkoopste manier om te betalen afhankelijk van de prijs van de rit of om een tegoed vooraf te betalen waarmee men tegen een gunstige tarief rijdt.

Uber eats & JUMP (ook Uber; e-bikes & e-scooters): ook deze diensten profiteren van deze licentie net als andere diensten die Uber in de toekomst ontwikkelt.

Wat betekent dit voor PSP’s en andere spelers?

De PSP’s zoals we die nu kennen in Nederland zullen zich meer op de mid-market gaan richten als Payment Facilitators en internationaal de vleugels uit moeten gaan slaan om te blijven groeien. Voor de grote internationale PSP’s, die zich richten op bedrijven met de omvang en het volume van Uber, betekent dit aanpassing van de strategie en het business-model; meer payment-technologie dan full-service en werken met kleinere PSP’s als Payment Facilitators om marge te behouden. Een volgende stap zal zijn dat big-tech zelf acquiring-diensten ontwikkelen en alleen voor de IT component – het processen – hulp nodig heeft.

We zien daarom op dat niveau veel M&A-activiteit, zoals de samengang van First Data & Fiserv en WorldPay & FIS. Maar ook de overnamestrijd van Earthport door Visa & Mastercard, die uiteindelijk in het voordeel van Visa werd beslecht komt in een ander licht te staan hierodoor.

Voor acquirers een interessante tijd: konden ze enige tijd niet om de PSP’s heen, nu hebben zij een kans om rechtstreeks te integreren met grote bedrijven en volume binnen te halen (tegen welke marge?). Die marge komt van PSP’s die als Payment Facilitators op de mid-market opereren tegen aantrekkelijkere marges.

En de banken? Die raken nog verder achterop, voor hen blijft er een rol als uitvoerder van een dagelijkse uitbetaling middels SEPA Credit Transfers (SCT), mogelijk dagelijks aanbesteed via een veiling. Wellicht enige treasury dienstverlening.

Zijn er meer gegadigden?

Deze trend van grote tech-bedrijven die een eigen vergunning verkrijgen, en daarmee een deel van de functies van een PSP overnemen, zal alleen maar groeien. MGI Research voorspelde vorige week op Monetize 12 in San Fransisco dat de meerderheid van grote snelgroeiende bedrijven in 2024 zelf een vergunning heeft. Denk aan partijen als Uber, Lyft, AirBnB en Thuisbezorgd, maar ook internationale ketens zoals David Lloyd en Basic Fit.

Een aantal voordelen staat hierboven omschreven maar er zijn er meer afhankelijk van het business model, te denken valt aan:

  • Meer variatie in het betalen van leveranciers doordat men dichter op de geldstroom zit: accounts payable veranderen van kostenpost tot profit center.
  • Meer data waarvan men zelf eigenaar is.
  • Minder afhankelijk van een bank of banken.
  • In de marktplaats & franchise modellen kan men korte kredieten verstrekken (met partners).

Tegelijkertijd zien we een zeer onstuimige groei op het vlak van B2B commerce. Ook hier liggen veel mogelijkheden voor de diverse aanbieders van betaaldiensten. Hier zullen we binnenkort in een apart artikel aandacht aan besteden.

Matthijs Koorn

Matthijs Koorn is onafhankelijk adviseur met 15+ jaar ervaring binnen Payments, opgedaan bij o.a. WorldPay, Mastercard Avangate en ING. Matthijs is momenteel actief als Research Director bij MGI Research, waar hij tech-leveranciers, investeerders en gebruikers adviseert. Ook is hij als VP EMEA verbonden aan de Braziliaanse Fintech EBANX. Vanuit zijn expertise op payments, fintech en zijn kennis over de branche schrijft hij met regelmaat bijdragen voor NederlandFintech en het kennis- en informatieplatform Internetkassa.nu.