Takeaway PSD2-licentie

PSD2-vergunning voor moederbedrijf Thuisbezorgd

Takeaway.com, moederbedrijf achter onder meer Thuisbezorgd, heeft een PSD2-vergunning vanuit De Nederlandsche Bank (DNB) verkregen. Sinds de invoering van PSD2, in februari van dit jaar, kan DNB dergelijke vergunningen uitgeven. Met de licentie mag Takeaway zelf optreden als betaalinstelling.

De vergunning is verleend op 15 mei 2019 en zal, naast Nederland, een paspoort krijgen voor de meeste andere Europese markten waarin Takeaway actief is. In Nederland staat de verwerking van online betalingen onder toezicht van DNB, in de andere markten onder toezicht van de daar relevante toezichthouders.

PSD2 voorziet in Rekeninginformatie en Betaalinitiatie

De PSD2-wetgeving voorziet in de mogelijkheid om, onder voorwaarde dat de consument daarvoor toestemming geeft, inzage te hebben in betaalgegevens (rekeninginformatiedienst) of betalingen voor de klant uit te voeren (betaalinitiatie). In principe kan Takeaway met deze toekenning dus alternatieven bieden voor online betalen, zodat de mogelijkheden die banken bieden gepasseerd kunnen worden. Iets dat meerwaarde kan hebben voor een online platform, zoals dat van Takeaway.com.

Zelf online betalingen verwerken onder PSD2-licentie

De verkregen licentie tot betaalinstelling kan echter ook gebruikt worden om zelf betalingen te gaan verwerken, zonder gebruik gebruik te maken van een externe betaaldienstverlener. Het onder eigen vlag processen van online betalingen zou in dat geval geheel of gedeeltelijk ten koste kunnen gaan van de huidige payment service provider. In het geval van Thuisbezorg is dat psp Adyen, dat de online betalingen op het platform verwerkt.

De PSD2-licentie is door DNB verstrekt aan het onderliggende Takeaway Payments BV, een entiteit die specifiek voor dit doel lijkt opgetuigd. De vergunning zal vanuit de payments-divisie ook worden gebruikt in de andere EU-landen waar de maaltijdbezorger actief is, zoals Belgiƫ, Frankrijk en Duitsland.