Facebook cryptomunt

‘Facebook lanceert eigen cryptomunt begin 2020’

Facebook legt momenteel de laatste hand aan de lancering van haar eigen cryptocurrency. Doelstelling is de munt, die intern bekend staat als GlobalCoin, eind dit jaar te testen en vanaf het eerste kwartaal van 2020 in 12 landen in omloop brengen. Dat blijkt uit berichtgeving van de BBC afgelopen week.

Het Britse nieuwsmedium baseert zich op een ontmoeting tussen Facebook-CEO Mark Zuckerberg en Mark Carney, topman van de Bank of England. Deze zouden afgelopen maand tijdens een meeting hebben besproken wat de kansen en risico’s zijn die gepaard gaan met het lanceren van een eigen crypt-valuta. Daarnaast zou Facebook ook advies hebben ingewonnen over operationele en regelgevingskwesties bij functionarissen van de US Treasury.

GlobalCoin

Het idee van GlobalCoin is dat gebruikers elkaar via Facebook en andere diensten veilig geld kunnen sturen. Om de munt stabiel te houden wordt deze koppeld aan bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar. Volgens berichtgeving is Facebook ook in gesprek met geldtransactiekantoren, waaronder Western Union. Op die manier  zoekt het naar goedkopere en snellere alternatieven voor mensen zonder een bankrekening om geld te verzenden en ontvangen.

‘Alternatief voor p2p-betaaldienst Facebook Payments’

Naar verluidt werkt GlobalCoin met alle Facebook-diensten, waaronder WhatsApp. Daarmee zou GlobalCoin ook als alternatief kunnen dienen voor Facebook Payments; de p2p-betaaldienst waar Facebook afgelopen maand de stekker uit trok in Frankrijk en het United Kingdom.

Het is overigens niet de eerste keer dat Facebook haar pijlen richt op digitale valuta. Tien jaar geleden creëerde het Facebook Credits, een virtuele valuta waarmee mensen items konden kopen in apps op de sociale netwerksite. Dat project werd echt na twee jaar beëindigd omdat het te weinig tractie genereerde.