Money20/20

“Met dit platform willen we e-commerce naar een hoger niveau tillen”

Als er één ding duidelijk werd tijdens Money20/20, hét fintech-event dat de afgelopen drie dagen kamp had opgeslagen in Amsterdam, is het wel dat de traditionele bankensector zich nu volledig bewust is van de concurrentie die uitgaat van fintech’s.

Van challengerbanks als Monzo en N26 tot betaaldienstverleners als PayPal, Stripe en Adyen; het noodzaakt grootbanken als Goldman Sachs, Santander en Deutsche Bank tot het tackelen van vraagstukken rondom ‘meerwaarde voor de klant’, het gebruik van data en het bewaken van de privacy.

En daar zijn ze allemaal druk mee bezig, zo blijkt tijdens de vele speeches en panel-discussies die de afgelopen dagen op de agenda stonden. Natuurlijk spelen elementen als data en privacy ook voor de partijen uit fintech-hoek; alleen kunnen zij veel sneller, en vaak goedkoper, handelen dan traditionele banken. Startups passen nieuwe technologieën toe en hebben minder overhead, maar ook tech-spelers uit de early days van het internet waren zich al vroeg(er) bewust van het feit dat de klant in alles centraal staat; convenience, schaalgrootte en een multifunctioneel productportfolio zijn key-figures op iedere roadmap. En daarbij hebben de tech-savvy bedrijven het voordeel dat ze sneller kunnen schakelen.

Strategische overnames cruciaal in vlucht vooruit

Neem bijvoorbeeld PayPal, net als onder meer grootbank ING, Nets en Google verbonden als hoofdsponsor aan deze editie van Money20/20. Dit betaalbedrijf was een van de eerste echte online-betaalsystemen, ooit gelanceerd als exclusieve betaaloplossing op handelsplatform eBay. Inmiddels staat PayPal al enkele jaren op eigen benen en zag het vroegtijdig in dat strategische overnames cruciaal zijn in de vlucht vooruit. Alleen al de afgelopen twee jaar nam het verschillende branchegenoten over, waaronder iZettle, HyperWallet, Swift Financial en Simility. Allemaal partijen die om verschillende reden iets toevoegen aan de core-business van betaalverwerking.

PayPal Commerce Platform

PayPal brengt al deze partijen nu onder één noemer op de markt, zo maakte de dienstverlener zelf bekend tijdens de eerste dag van de fintechconferentie. Binnen de nieuwe propositie PayPal Commerce Platform bundelt het alle krachten en kan het de volle breedte van haar financiële diensten vanuit één platform beschikbaar stellen.

“Met dit platform willen we e-commerce naar een hoger niveau tillen”, zo laat Jan-Willem Roest, General Manager PayPal Benelux en Ierland, ons weten. “Eindelijk zijn we zover dat we dezelfde technologie en mogelijkheden kunnen bieden aan ieder bedrijf, ongeacht de grootte.” Webwinkels, marktplaatsen en crowdfundingsplatformen vinden er niet alleen de functionaliteiten om betalingen af te handelen, via PayPal-accounts en lokale betaalvoorkeuren als iDEAL en Bancontact, maar ook KYC– en GDPR-compliant systemen én processen die in lijn met PSD2 overweg kunnen met ‘open banking’.

“Meer bedrijven kunnen profiteren van de voordelen van digitale economie”

Partijen als BigCommerce, Facebook Marketplace, Instagram, Lightspeed, Prestashop en Shopware gaan gebruik maken van de nieuwe portal. “Op het PayPal Commerce Platform komt onze visie op open handel en samenwerking tot leven”, zo vult Roest verder aan. “Meer bedrijven én mensen kunnen hier profiteren van de voordelen van de digitale economie.”

PayPal lanceert de nieuwe suite vooralsnog in zes landen: Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de VS. Tegen het einde van 2019 moet de dienst in ruim 40 landen beschikbaar zijn.

Investering in open banking platform Tink

Naast de lancering van de nieuwe all-in-one feature maakte PayPal op dag twee van Money20/20 bekend dat het opnieuw een strategische investering plaatst. Het Zweedse Tink, een ‘open banking platform’, ontvangt een kapitaalinjectie van 10 miljoen euro vanuit PayPal.

Tink bestaat sinds 2012 en aggregeert data van Europese banken voor externe partijen. Het steunt daarbij op de PSD2-richtlijn, een Europese maatregel die externe partijen toegang geeft tot bankdata en het zo ook mogelijk maakt dat er betalingen kunnen worden geïnitieerd of toegang kan worden verschaft tot de bankrekening via een externe app. Dit alles overigens na uitdrukkelijke toestemming door de consument.

Juist deze focus op data is van belang voor een betaalbedrijf als PayPal, en door de investering krijgt PayPal toegang tot de technologie van Tink. Een move die volgens Roest past bij de hierboven geschetste strategie van het in-house halen van features met meerwaarde voor de lange termijn.

“Open banking transformeert financiële dienstverlening”

“Met de investering in Tink blijft PayPal de democratisering van de financiële dienstverlening ondersteunen. Dankzij open banking transformeert de financiële dienstverlening en samen met Tink kunnen we bijdragen aan de volgende generatie financiële diensten. Tink’s unieke benadering van dataverzameling past bij de visie van PayPal en zal onze klanten helpen om volledig inzicht te krijgen in hun financiën.”

Tink haalde afgelopen februari nog een investering op van 56 miljoen euro, onder meer van grootbank ABN Amro. Met de nieuwe investering wil Tink haar team vergroten en met meer banken connnecten. Afgelopen maand plaatste PayPal een strategische funding in vervoersbedrijf Uber.

Bron Afbeelding: Money20/20