Lightspeed POS

Lightspeed POS neemt Zwitserse branchegenoot over

Lightspeed, aanbieder van software, oplossingen en ondersteunende systemen voor meer dan 49.000 kleine en middelgrote winkels en restaurants wereldwijd, maakt vandaag bekend dat het de overname van iKentoo heeft afgerond. Dit Zwitserse bedrijf levert, net als Lightspeed, point-of-sale (POS)-oplossingen aan kleine en middelgrote horecaondernemingen.

Het in 2011 opgerichte iKentoo is leider in hoogwaardig presterende bedrijfssystemen en POS-oplossingen voor gebruik op iPads in de horecasector. iKentoo heeft meer dan 3.800 klanten in 14 landen, waaronder een sterke vertegenwoordiging in Frankrijk, Zuid-Afrika en Zwitserland. Ze bieden naadloze, intuïtieve en betrouwbare oplossingen voor de horeca.

Forse Europese expansie

Lightspeed heeft een enorme organische groei doorgemaakt voordat het in 2014 voet op Europese bodem zette. Kort daarna, in november 2015, kreeg het bedrijf in Nederland bekendheid met de overname van softwareleverancier SEOshop. Het Europese klantenbestand is  inmiddels goed voor bijna een derde van de wereldwijde omzet. De combinatie met het Zwitserse iKentoo zorgt direct voor een forse Europese uitbreiding van Lightspeed. Lightspeed belooft meer informatie over de overname te geven in augustus, bij de presentatie van de cijfers over Q1 van dit jaar.

‘Samenwerking opent deuren naar nieuwe markten’

Toch past de overname volgens Lightspeed naadloos in de strategie om de wereldwijde aanwezigheid flink op te schalen.“Deze transactie stelt ons in staat om op betekenisvolle schaal te opereren in nieuwe markten waar Lightspeed tot dusver slechts een beperkte aanwezigheid had”, zegt Dax Dasilva, de oprichter en CEO van Lightspeed. “Het is ons een genoegen om het voltallige team van iKentoo binnen onze organisatie te verwelkomen. Het bedrijf heeft een sterke groei doorgemaakt. De toonaangevende POS-oplossing, het alom gerespecteerde merk en de grote klantenkring van kleine en middelgrote bedrijven die in veel van onze sterkste verticale markten actief zijn, vullen ons productaanbod perfect aan. Dit zal onze groei een extra impuls geven. De expertise van iKentoo over de markten waarin zij actief zijn, opent voor ons deuren naar nieuwe internationale regio’s waar wij ook onze retailoplossingen kunnen aanbieden.”

“iKentoo en Lightspeed hebben hun strategische doelstelling met elkaar gemeen: het bieden van geavanceerde oplossingen en een robuust productaanbod aan complexe kleine bedrijven op verschillende continenten”, zeggen David Clerc en Serge Sozonoff, de medeoprichters van iKentoo. “We zijn razend enthousiast om onze krachten te bundelen en nog innovatievere oplossingen naar een bredere klantenkring te brengen.”

In maart van dit jaar ging Lightspeed naar de beurs in thuisland Canada.