Fiserv First Data

Fiserv rondt aankoop First Data af

De koop werd in januari van dit jaar al aangekondigd, maar nu zijn ook de autoriteiten akkoord met de aankoop van First Data door Fiserv. Met de overname is een bedrag van 22 miljard dollar gemoeid. De koop is vooral gericht op synergie in dienstverlening en daarmee een kostenverlaging in een speelveld waarin de marges steeds geringer worden.

Fiserv is een wereldwijde leverancier van technologische oplossingen voor financiƫle instellingen als banken en verzekeringsmaatschappijen. Daarnaast is het vooral bekend vanwege haar fraude- en witwas-oplossing. De dienstverlening van First Data, in Nederland vooral bekend als meerderheidsaandeelhouder in joint venture EMS, levert vergelijkbare diensten aan merchants en is daarbij verantwoordelijk voor de verwerking van 45 procent van alle kaarttransacties in de VS.

Synergie

Door de toenemende concurrentie van partijen als Stripe en Adyen staan de marges voor transactieverwerking sterk onder druk. Door de productportfolio’s van Fiserv en First Data in elkaar te schuiven ontstaat er synergie, en kan Fiserv op termijn dus flink snijden in de business- en overhead-kosten. Ook voor klanten is dit interessant, doordat men meer functionaliteit uit hetzelfde platform kan halen; vaak gaat het daarbij om functionaliteiten die ze vanwege toegenomen regeldruk vanuit PSD2 moeten hebben. In de nieuwe situatie wil Fiserv dan ook een nog breder scala aan diensten bieden, waarmee merchants volledig compliant zijn voor PSD2 en Strong Customer Authentication (SCA).

De overname past in een reeks van consolidaties in de payments-industrie. Zo zagen we eerder Worldpay en Vantiv fuseren, en werd acquires B + S opgeslokt door het Franse Bamboora. Ook partijen als PayPal, Stripe en Mastercard proberen hun slagkracht te vergroten met strategische overnames of investeringen.