Klarna

Klarna: “Groei in Verenigde Staten verder ondersteunen”

Klarna is als ‘betaal later-optie’ al enkele jaren beschikbaar in de Verenigde Staten, maar het betaalbedrijf spreekt de wens uit de groei aan de andere kant van de oceaan verder te stimuleren. Een nieuwe kapitaalinjectie van 460 miljoen dollar moet daarin helpen, en bijdragen aan een grotere marktaandeel op de US-markt.

Door de funding wordt het Zweedse bedrijf nu gewaardeerd op omgerekend bijna 5 miljard euro, wat van Klarna en passant ook meteen de meest waardevolle Europese private fintechspeler van dit moment maakt. De nieuwe financiering zal worden gebruikt om de aanwezigheid van Klarna op de Amerikaanse betaalmarkt verder te laten groeien, zo stelt het bedrijf in een persbericht. Klarna maakte vijf jaar geleden de stap naar de US, een markt waar concurrent PayPal gezien de historische context een sterke positie inneemt.

Klarna, in Nederland bekend als aanbieder van een achteraf betaalmethode voor webwinkels, heeft echter vooral een sterke positie in Europa. Daar biedt het met achteraf betalen, gespreid betalen en direct betalen via SOFORT een passend alternatief voor creditcard-betalingen. Een betaalpalet dat in Europa aanslaat, omdat het past bij de betaalvoorkeur van veel Europese klanten. In de US is dat echter anders; daar heeft de creditcard van oudsher de voorkeur om online betalingen af te ronden. Een gegeven waar PayPal al vanaf 1998 slim op inspeelt.

Alternatief voor creditcard

Een alternatief lanceren voor de creditcard is juist op de Amerikaanse markt een helse klus, maar toch is er de afgelopen jaren een trend zichtbaar dat ‘Pay Later-opties’ aan terrein winnen. Zo biedt concurrent PayPal een dergelijke optie met Bill me Later. En juist die verschuiving in de US e-commerce, en natuurlijk de nieuwe dollars in kas, wil Klarna gebruiken om haar marktaandeel in de Verenigde Staten te vergroten. Volgens eigen zeggen groeit Klarna in de VS jaarlijks met 6 miljoen nieuwe gebruikers, en bedient het inmiddels 3.000 US merchants als klant. Ook de vorig jaar gelanceerde betaaloptie Slice it in 4 slaat aan: afgezet tegen de creditcard neemt de gemiddelde orderwaarde met 86% toe, groeit de conversie met 44% en komen klanten 21% vaker terug bij ondernemers die de gespreid betalen oplossing bieden, laat Klarna in het persbericht optekenen.

Nederland en België

Klarna werd in 2005 in Zweden opgericht en is intussen actief in 14 markten, waaronder ook op de Nederlandse en Belgische e-commercemarkt. De groep verwerkt dagelijks 1 miljoen transacties voor 130.000 webwinkels. Het bedrijf was vorig jaar goed voor een omzet van omgerekend ruim 26 miljard euro, ruim een derde meer dan een jaar eerder. Daarop boekte het een nettowinst van net geen 10 miljoen euro.

De financieringsronde werd geleid door Dragoneer Investment Group, een toonaangevende op groei gerichte investeerder in San Francisco. Andere investeerders in de ronde zijn Commonwealth Bank of Australia, HMI Capital LLC, Merian Chrysalis Investment Company Limited, Första AP-Fonden (AP1), IPGL, IVP en fondsen beheerd door BlackRock. Deze nieuwe investering van 460 miljoen dollar volgt op een financieringsronde in april van dit jaar waarbij Klarna ruim 100 miljoen dollar wist op te halen bij bestaande investeerders.