Mastercard Nets

Nets verkoopt zijn account-to-account betalingsactiviteiten aan Mastercard

De Deense payment provider Nets heeft een deel van haar zakelijke betalingsactiviteiten verkocht aan het Amerikaanse Mastercard. De acquisitie omvat de zogenoemde ‘clearing en instant payment’ diensten en de e-facturatieoplossingen van Nets. Mastercard maakt een bedrag van €2,85 miljard over voor een groot deel van de corporate services-divisie van paytech-bedrijf Netsgroup.

De toevoeging van Nets’ technologie en teams versterkt Mastercard’s huidige mogelijkheden voor account-to-account (A2A) betalingen. “De wereldwijde mogelijkheid voor real-time betalingen is in stroomversnelling”, aldus Michael Miebach, chief product & innovation officer bij Mastercard. “Deze overeenkomst versterkt onze positie als one-stoppartner voor de betaalbehoeften van iedere bank, verkoper of overheidsorganisatie. De combinatie met bestaande Mastercard partners als Vocalink, Transfast en Transactis levert werkelijk onderscheidende real-time betaalmogelijkheden, -innovaties en -expertise.”

Acquisities om marktaandeel te vergroten

In de afgelopen jaren heeft Mastercard een sterke set aan mogelijkheden ontwikkeld en geacquireerd om aanzienlijke B2B, P2M en P2P-uitdagingen te adresseren. Ook Nets was recentelijk nog actief om haar fotoprint in Europa te verstevigen. Zo fuseerde Nets in januari van dit jaar met acquirer ConCardis, om middels synergie het marktaandeel in de Nordics en de DACH-regio te vergroten. Nets heeft eerder aangegeven dat geografische uitbreiding het belangrijkste strategische doel is. Dat krijgt waarschijnlijk een duwtje in de rug door de instroom van kapitaal van Mastercard.

Multi-rail betaalbedrijf

Voor Mastercard is de versterking van haar positie als multi-rail betalingsbedrijf een belangrijk streven, zo stelt Miebach. “Deze overeenkomst onderstreept de kracht van onze strategie om het veranderende betaallandschap voor te blijven. Dit doen we door banken, bedrijven en consumenten essentiële keuzes te bieden.” De acquisitie van het merendeel van Nets’ corporate service-divisie zorgt voor nog meer diepte en schaalbaalbaarheid in de Mastercard Send and Transfast-technologieën die crossborder betalingen aan bankrekeningen, mobiele wallets en kaarten leveren. Mastercard’s A2A-mogelijkheden en expertise breiden zich nu uit in Europa om deze mogelijkheden gelijk te trekken met het Verenigd Koninkrijk, Amerika, Azië, het Midden-Oosten en Afrika.

‘Internationaal groeipotentieel volledig benutten’

Nets’ corporate services-divisie opereert zowel beheerde diensten als softwarelicentiemodellen in verschillende Europese markten. De divisie beschikt bovendien over een gevestigde en succesvolle factuurbetalingsservice in Noorwegen en Denemarken. “In de afgelopen jaren heeft Nets een sterk account-to-account betaalplatform met wereldwijde groeimogelijkheden gebouwd. Om het internationale groeipotentieel volledig te benutten, nog meer dan Nets’ huidige geografische bereikbaarheid, zijn mogelijkheden en middelen van een gevestigde wereldwijde speler nodig”, aldus Bo Nilsson, Group CEO of Nets. “Met zijn middelen en het wereldwijde bereik is Mastercard sterk gepositioneerd om de waarde van Nets’ account-to-account business volledig te benutten.”

De transactie, waarvan de verwachte afronding in het eerste half jaar van 2020 plaatsvindt, is onderworpen aan wettelijke toestemming en andere gebruikelijke voorwaarden.