SCA

’18 maanden uitstel op Strong Customer Authentication in UK’

Het Verenigd Koninkrijk stelt de invoering van het nieuwe beveiligsprotocol op e-comm transacties, Strong Customer Authentication (SCA), met 18 maanden uit. In het kielzog van de UK heeft ook de Central Bank of Ireland ingestemd met het door de Financial Conduct Authority (FCA) opgestelde migratie-plan.

De opschorting tot medio maart 2021 geeft banken, betaaldienstverleners en en retailers in Groot-Brittanië en Ierland langer de tijd te geven om aan de voorwaarden van de strengere authenticatieregels te voldoen.

“Firms will not face enforcement action after September as long as there is evidence that “they have taken the necessary steps to comply with the plan”, zo verklaart Jonathan Davidson namens de FCA in een statement.

Strong Customer Authentication in Nederland

De SCA is onderdeel van PSD2 en is ontwikkeld om consumenten meer beveiliging te geven in het digitale betalingsverkeer. Ook in Nederland is men bang voor chaos als de vernieuwde beveiligingsregels ‘te overhaast’ worden ingevoerd. Verschillende belanghebbende partijen hebben eerder tegenover het kennis- en informatieplatform Internetkassa.nu bevestigd ook voor een uitstelperiode in Nederland te pleiten, en te werken aan een zogenoemd migratie-protocol dat een gefaseerde invoer van SCA in Nederland moet bekrachtigen.

Ook Ierland schort invoering SCA op

In navolging van de Britten heeft ook de Central Bank of Ireland (CBI) besloten de deadline voor invoering van SCA, die formeel voor Europese landen op 14 september 2019 ligt, op te schuiven. “The Central Bank of Ireland recognises the difficulties with meeting this deadline. We have been engaging with the industry to develop a migration plan to implement SCA for e-commerce transactions, as soon as possible after this date.”