Open banking API

ABN Amro stelt banking-app open voor andere banken

Een nieuwe stap in de toepassing van Open Banking in Nederland: klanten van ABN Amro met een bankrekening bij onder meer ING, ASN en/of Regiobank kunnen hun betaalgegevens van betreffende bank voortaan inzien in de app van ABN. Het delen van saldo- en transactie-informatie met andere partijen is een gevolg van de eerder ingevoerde wetgeving PSD2.

Onderdeel van PSD2 is Open Banking, waarbij klanten van banken aan derde partijen toegang kunnen geven tot hun online betaalrekening. Hiervoor is wel uitdrukkelijk toestemming van de consument nodig.

Particuliere klanten van ABN Amro kunnen vanaf vandaag ook hun rekeningdetails van ING, Rabobank, SNS, ASN en Regiobank koppelen aan hun ABN banking-app. Na toestemming door de rekeninghouder aan de eigen bank om rekeninginformatie te delen, verificatie gebeurt veelal via gebruikersnaam en wachtwoord, zijn saldo- en transactie-gegevens inzichtelijk in zowel Mobiel Bankieren als Internet Bankieren van ABN Amro.

Grip app; meer inzicht in de eigen financiën

Veel Nederlanders bankieren bij verschillende banken. Door alle inkomsten en uitgaven in één app te hebben, wordt een digitaal en geautomatiseerd huishoudboekje mogelijk. ABN heeft hiervoor een aparte app Grip ontwikkeld die inkomsten en uitgaven automatisch in handige categorieën zet, bijvoorbeeld boodschappen of uitjes. Per categorie kan een budget worden ingesteld.

De Grip app is ook toegankelijk voor klanten Rabobank en SNS. Ook gebruikers van een creditcard van ICS, de ANWB of Bijenkorf kunnen hun betaalgegevens laten verschijnen in Grip als ze daar toestemming voor geven.

Rekeninginformatie delen onder Open Banking

Het delen van rekeninginformatie, oftewel Open Banking, is een voortvloeisel uit de afgelopen jaar ingevoerde PSD2-wetgeving. Uit recentelijk onderzoek van deze website bleek het merendeel van de Nederlandse grootbanken haar API’s voor Open Banking al grotendeels op orde te hebben. ABN stelt haar API nu open om meerdere bankdetails in te kunnen laden en daarmee een uniform overzicht te bieden.

Gevolg is dat klanten hun betaaldata bijvoorbeeld kunnen laten uploaden in financiële apps, of betaalgegevens van verschillende banken met elkaar kan combineren om een goed overzicht van de financiën te krijgen.