FinTech bank

‘BigTechs grotere bedreiging voor banken dan FinTechs’

Jarenlang werd gedacht dat nieuwe bedrijven in de financieel technologische sector, de zogenoemde FinTechs, de nagel aan de doodskist van de banken zouden zijn. Echter blijkt de grootste bedreiging voor traditionele banken uit een andere hoek te komen; het zijn vooral BigTechs die banken in de verdrukking brengen, zo stelt adviesbureau Voogt Pijl & Partners vandaag in een artikel op Banken.nl.

Onder de verzamelnaam BigTech vallen met name grote partijen uit de tech-sector, spelers met hele diepe zakken die bovendien beschikken over enorme netwerken en een groot (en loyaal) klantenbestand. Voorbeelden van dergelijke BigTechs zijn bijvoorbeeld Apple Pay, AliPay, Uber en Facebook; eerstgenoemden zijn al actief als betaaldienst, en partijen als Google, Uber en Facebook proberen naarstig voet aan de grond te krijgen op de betaalmarkt.

“BigTechs beschikken over enorme aantallen gebruikers wereldwijd, ze hebben een bekende naam en enorm veel data door een bestaand klanten netwerk. Ze hebben duidelijk het vertrouwen van de klant al gewonnen. Apple, Google, Amazon of Alibaba, ze zijn stuk voor stuk zo diep doorgedrongen in de persoonlijke levens van mensen dat ze exact weten wat hun klanten willen”, zegt Ewart van der Steege, Management Consultant bij Voogt Pijl & Partners.

PSD2

Als die grote spelers hun data ook nog kunnen verrijken met financiële gegevens ontstaat er ‘closed loop’, waarbij er een helder profiel van de eindgebruiker te maken is. Die tegenstrijdige belangen zijn inmiddels ook doorgedrongen tot de politiek. Afgelopen week startte consumentenwaakhond ACM een studie naar betaaldiensten van BigTechs, onder meer vanwege de invoering van PSD2 eerder dit jaar. De studie start in opdracht van de Tweede Kamer, die wil weten welke kansen en risico’s deze ontwikkelingen meebrengen voor consumenten.

De dreiging leek lange tijd uit te gaan van FinTechs, start-ups in de financieel technische sector die met schaalbare modellen de traditionele bankensector in de verdrukking zou brengen. Maar in de praktijk blijken de FinTechs juist regelmatig ‘te partneren’ met banken. Van der Steege benadrukt dat FinTechs voordeel halen uit hun kleinere omvang en daardoor innovatiever en wendbaarder zijn. Ze ondervinden bovendien geen hinder van legacy-systemen én ze profiteren van minder rigide wet- en regelgeving in vergelijking met banken. Maar om echt tractie in de markt te kunnen behalen is netwerk en budget onontbeerlijk, en daar komen de traditionele banken om de hoek; zij hebben jarenlang ervaring in de financiële sector, budget en een (groot) klantenbestand.

‘Banken en Fintechs hebben elkaar nodig’

De nauwere samenwerking tussen banken en FinTechs komt niet alleen voort uit de grote mate van synergie in productportfolio, maar is vooral voor banken ook bittere noodzaak om BigTechs het hoofd te bieden en grip te houden op de betaalmarkt.

FinTechs hebben een netwerk, kapitaal en data nodig. Dat kunnen banken bieden. Aan de andere kant kunnen banken de innovaties van FinTechs goed gebruiken om hun eigen operaties verder aan te scherpen. Van der Steege: “Alleen wanneer banken en fintechs hun krachten bundelen kunnen zij weerstand bieden tegen de echt grote jongens. Van hen komt namelijk de grootste bedreiging omdat zij zelf de beschikking hebben over zowel innovatiekracht, kapitaal, data en daarnaast al bestaande klanten hebben.”

Lees hier het volledige artikel