Google bankensector

Waarom heeft Google interesse in de bankensector?

Volgens goed geïnformeerde bronnen zet techgigant Google binnen afzienbare tijd de stap naar de Amerikaanse financiële sector. Deze langverwachte move richting de banksector komt dichterbij nu het officieel bekend heeft gemaakt dat het consumenten (op termijn) de mogelijkheid biedt een bankrekening te openen. Daarmee treedt Google in de voetsporen van andere techreuzen als Apple en Facebook, die zich al eerder waagden aan betalingsdiensten voor consumenten.

Google rolt haar financiele dienstverlening eerst, en voorlopig alleen, uit in de Verenigde Staten. Dat betekent dat de dienst (voorlopig) niet naar Nederland en andere Europese landen komt.

EU-bankvergunning

Dat lijkt echter een kwestie van tijd, want Google beschikt al enkele jaren over een EU-bankvergunning in de UK en heeft met het oog op de naderende Brexit afgelopen jaar ook in vergunningen in Litouwen en Ierland aangevraagd én verkregen. Met deze e-money license kan Google haar bancaire diensten ook binnen de Europese Unie uitrollen, en daarmee de druk ook aan deze kant van ‘de grote plas’ op de banken stevig opvoeren.

De avances van bedrijven als Google en Apple met betalingsdiensten zijn een bedreiging voor de gevestigde financiële wereld. Banken kijken met angst en beven naar China, waar internetgiganten een groot marktaandeel hebben verworven door betalingsmogelijkheden te integreren in de populaire chatapp WeChat en door eigen betaalapps te lanceren als Alipay.

Samenwerking om bedreiging van Bigtechs in te dammen

Om die bedreiging in te dammen hebben Amerikaanse banken de samenwerking gezocht met technologiebedrijven. De creditcard die Apple bijvoorbeeld uitgeeft, Apple Card, is een samenwerking met Goldman Sachs. Google gaat voor de bankrekeningen in zijn Google Pay-app samenwerken met Citigroup en eerder sloot JPMorgan Chase al een deal met Airbnb en Amazon.

Facebook Pay

Facebook gooit het over een iets andere boeg. Het bedrijf achter het socialemediaplatform en onder meer de berichtendiensten WhatsApp en Instagram ontwikkelt een eigen cryptomunt. Ook daarvoor wordt samenwerking gezocht met de gevestigde orde, al loopt dat niet van een leien dakje. Daarnaast lanceerde Facebook eerder deze week Facebook Pay, een betaalsysteem waarmee gebruikers kunnen betalen via de app’s uit het Facebook-portfolio.

‘Het gaat de techreuzen voornamelijk om data’

Criticasters stellen dat techreuzen als Google, Facebook en Apple vooral geïnteresseerd zijn in financiële diensten vanwege de data die er mee gepaard gaan. Door inzicht te verkrijgen in de transacties, en deze te combineren met de persoonsgegevens en data die deze bedrijven al hebben van consumenten, verkrijgen BigTechs een ‘closed loop’.

En hoewel Facebook en Google stellen de data te gebruiken voor het optimaliseren van de ‘gebruikerservaring’, blijven insiders sceptisch. ‘All new big tech’s financial services products are riding on data as the electricity while packaging their services free for consumers. As said many times, when something previously charged suddenly becomes free, you are maybe the product’, zo stelt Sirpa Nordlund in haar opiniestuk op LinkedIn.

Daarin sluit ze overigens af met een welgemeend advies aan traditionele banken: ‘These moves will be a wake-up call at banks to start actively using their data to offer better services for their customers, to compete with these true omnichannel, digital-only players.’ Een suggestie die overigens aansluit bij een recente waarschuwing dat BigTechs in feite een groter gevaar vormen voor de banken dan FinTechs, en samenwerking daarbij dus onontbeerlijk is om te overleven in de financiële sector.

De tijd zal uitwijzen hoe de battle zich voltrekt, maar dat ‘data’ uit financiële gegevens voor techgiganten een belangrijk element is, is een understatement.