Aandelen Worldline kelderen met 55% op lagere winstverwachtingen

4 maanden geleden gepubliceerd

De aandelen van het Franse online betalingsbedrijf Worldline (WLN) zijn vanmorgen opgeschort nadat ze met maar liefst 55% daalden door lagere winstverwachtingen voor 2023. Op het moment van schrijven zijn de aandelen gedaald naar €10,25, een scherpe daling van 55,63%.

Verklaring van Worldline

Het bedrijf heeft in een verklaring aan de markten zijn verwachtingen verlaagd, verwijzend naar een plotselinge verslechtering van de economische omgeving, en met name in Duitsland, waar het een toename van cybercriminaliteit heeft waargenomen die het dwong om verschillende contracten te annuleren.

Worldline, een van de grootste spelers in Europa op het gebied van betalingsverwerking, verwacht nu een organische groei van tussen de 6% en 7% voor 2023, een bruto operationeel overschot (“OMDA” in bedrijfstaal) van ongeveer €1,1 miljard en een vrije cashflow conversieratio van tussen de 30% en 35%.

Verwachtingen voor 2024

Voor 2024 mikt het bedrijf op een verbetering van €100 miljoen in zijn bruto operationeel overschot, maar gaf het geen verdere details over hoe dit bereikt zou worden. Het besluit om de dienstverlening aan bepaalde klanten te stoppen, zal resulteren in een omzetverlies van €130 miljoen in 2023, waaronder €30 miljoen in de tweede helft en ongeveer €100 miljoen tijdens de eerste helft van 2024.

Derde kwartaal resultaten

Tijdens het derde kwartaal boekte het bedrijf een omzet van €1,18 miljard, een stijging van 4,8% tegen constante reikwijdte en wisselkoersen, voornamelijk gedreven door handelaarsdiensten. De overige bedrijfslijnen noteerden echter een krimp van respectievelijk 2,9% (financiële diensten) en 0,2% (mobiliteit en transactionele webservices).

Nadat deze cijfers niet voldeden aan de verwachtingen, geeft de Jefferies bank aan dat de herziening van de volledige jaarprognose wijst op een “Q4 organische groei van +2-5% vs. consensus van +8,4%”. De bank geeft ook aan dat de ingezette kostenbesparingsprogramma’s de impact op de OMDA-lijn zullen verzachten, maar dat algemene bezorgdheid over een langdurige neergang waarschijnlijk verdere onzekerheid over het herstel zal veroorzaken.

Volgens JPMorgan zou de nieuwe vrije kasstroom voor het jaar op het middelpunt van de begeleide range 38% onder de huidige consensus liggen. De OMDA-richtlijn van €100 miljoen verbetering zou resulteren in een verlaging van de winstverwachtingen voor 2024 met 16% en in feite de eerdere langetermijnguidance tot 2024, die de markt steeds minder geloofde, teniet doen.