Bank of England en Financial Conduct Authority overwegen regulering van stablecoins

7 maanden geleden gepubliceerd
  Pexels

De Bank of England en de Financial Conduct Authority (FCA) hebben voorstellen ingediend voor de regulering van stablecoins. Deze worden aangeprezen als een effectieve manier om betalingen sneller en goedkoper te maken voor consumenten en retailers.

Mogelijke veranderingen in betalingswetgeving

Het Britse ministerie van Financiën overweegt momenteel wijzigingen aan te brengen in de betalingswetgeving om detailhandelsbetalingen voor goederen en diensten mogelijk te maken met fiat-backed stablecoins. Dit omvat de mogelijkheid om bepaalde stablecoins die buiten het Verenigd Koninkrijk worden uitgegeven te gebruiken voor betalingen.

Het discussiedocument van de FCA onderzoekt de voorgestelde regelgeving rond de uitgifte en bewaring van fiat-backed stablecoins onder de Financial Services and Markets Act 2000 en het gebruik van deze stablecoins als betaalmiddel onder de Payment Services Regulations.

Het potentieel van stablecoins

Sheldon Mills, uitvoerend directeur van de FCA, zegt dat stablecoins het potentieel hebben om betalingen sneller en goedkoper te maken voor iedereen. Daarom willen ze bedrijven de mogelijkheid bieden om deze innovatie veilig en zeker te gebruiken. Het krijgen van feedback van anderen is essentieel voor het creëren van evenredige regels die consumenten en bedrijven ten goede komen.

Regulering door de Bank of England

Het discussiedocument van de Bank schetst hoe de Bank of England operators van systemische betalingssystemen zou reguleren die stablecoins gebruiken. Dergelijke betalingssystemen zouden risico’s voor de financiële stabiliteit kunnen vormen als ze op grote schaal worden gebruikt voor detailhandelsbetalingen in het VK. De Bank zou ook andere entiteiten reguleren die diensten verlenen aan deze betalingssystemen, zoals uitgevers van stablecoins en wallet providers, waar ze anders financiële stabiliteitsrisico’s zouden kunnen vormen.

Sarah Breeden, plaatsvervangend gouverneur voor financiële stabiliteit bij de Bank of England, benadrukt dat stablecoins digitale detailhandelsbetalingen in het VK kunnen verbeteren. Tegelijkertijd is het noodzakelijk om een robuuste en duidelijke regelgeving op zijn plaats te hebben. Hun voorstellen zijn gericht op het ondersteunen van veilige innovatie.

Feedback welkom

De FCA en de Bank verwelkomen feedback van het publiek en de industrie tot 6 februari 2024.