Duits investeringsfonds Equation neemt startup Betterfront Technologies over

8 maanden geleden gepubliceerd

Het Duitse investeringsfonds Equation heeft vandaag de acquisitie van de startup Betterfront Technologies aangekondigd. Beide bedrijven zijn gevestigd in München en hebben geen details over de overname bekendgemaakt.

Over de bedrijven

Equation investeert in opkomende Europese durfkapitaalbeheerders, terwijl Betterfront het durfkapitaalfinancieringsproces helpt digitaliseren. Dit doet het door beheerders documenten te laten delen en recordanalyses te volgen met potentiële limited partners. Betterfront heeft ook een marktplaats ontwikkeld voor de verkoop van aandelen in durfkapitaalfondsen, ook wel bekend als secondaries.

De reden voor de overname

Mark Schmitz, algemeen directeur van Equation, heeft aangegeven dat zijn bedrijf geïnteresseerd was in de secundaire markt van Betterfront. Ook ziet hij de recordvisualisatie en dataroom van Betterfront als belangrijke tools om fondsenwerving efficiënter te maken voor general partners en limited partners.

Schmitz, die eerder als durfkapitaalinvesteerder bij Lakestar werkte, zegt dat het hele proces veel efficiënter kan zijn als er gebruik wordt gemaakt van data en slimme platforms. Dat helpt bij het nemen van beslissingen op een meer onderbouwde en geavanceerde manier.

Het voordeel voor Equation

Equation zal ook gebruik maken van de secundaire marktplaats van Betterfront. Beheerders die door Equation worden gesteund, zullen de kans krijgen om de diensten van Betterfront te gebruiken. Ze kunnen er echter ook voor kiezen om dit niet te doen. Equation krijgt geen speciale rechten als koper van secondaries via het platform.

Consolidatie in de Duitse VC-ecosysteem

Deze deal komt na de aankondiging eerder deze maand dat de Duitse vroege investeerder La Famiglia zich aansloot bij de Amerikaanse durfkapitaalmagnaat General Catalyst. In de huidige krappe fondsenwervingsomgeving kan consolidatie een manier zijn voor durfkapitaalinvesteerders om een voorsprong te nemen op anderen in het ecosysteem.

De vraag naar secondaries

De mogelijkheid om secundaire transacties te faciliteren is vooral nu cruciaal, aangezien durfkapitaalbeheerders op zoek zijn naar manieren om geld terug te geven aan hun LP’s in een tijd waarin er weinig exits zijn. De markt voor secundaire belangen in durfkapitaalfondsen is in Europa relatief klein en ondoorzichtig gebleven.

Toekomstplannen

Als onderdeel van de transactie zal Betterfront’s oprichter Michel Geolier de titel van VP van bedrijfsontwikkeling bij Equation opnemen, naast het leiden van Betterfront. Equation heeft tot nu toe in totaal 19 fondsen gesteund, waaronder Possible Ventures en Visionaries Club, en investeert meestal niet minder dan €2 miljoen per fonds. Klanten van Betterfront zijn onder andere Cherry Ventures en Partech Partners.