Egyptische startups getroffen door restricties op credit- en debitkaarten

6 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Het Egyptische startup-ecosysteem ondervindt nieuwe problemen nadat lokale banken het gebruik van debitkaarten buiten Egypte hebben opgeschort en het gebruik van creditkaarten in het buitenland hebben beperkt tot transacties ter waarde van 250 dollar per maand. De beslissing, die begin oktober in werking trad, heeft de gehele bedrijfsgemeenschap geschokt, met name startups en bedrijven die afhankelijk zijn van buitenlandse softwaretechnologie voor hun bedrijfsvoering.

Beperkingen op betaalmethoden

Vanaf 9 oktober werden betaalmethoden voor transacties buiten Egypte beperkt tot creditcards en kaarten die gekoppeld zijn aan een buitenlandse valutarekening. Een paar dagen later werden verdere beperkingen op het gebruik van creditkaarten in het buitenland opgelegd, waarbij een limiet werd gesteld aan opnames in het buitenland.

Veel kleine bedrijven in het land zijn sterk afhankelijk van debitkaarten om de rekeningen te betalen voor sociale media-advertentieaccounts en software-abonnementen. Dit komt voornamelijk omdat debitkaarten in Egypte meer verspreid zijn dan creditkaarten, met een penetratiegraad van respectievelijk 41% en 8,6%.

Impact op kleinere bedrijven

Kleinere startups en bedrijven die geen financiering hebben aangetrokken van regionale of wereldwijde investeerders, zullen waarschijnlijk het meest getroffen worden. Infinity, een Egyptische wederverkoper van domeinen en hosting die enkele maanden geleden werd gelanceerd, is een van de getroffen bedrijven.

Door de onmogelijkheid van de oprichter om abonnementsrekeningen te betalen met zijn debitkaart, zijn de activiteiten van het bedrijf tijdelijk opgeschort, samen met zijn marketingcampagnes. Velen nemen hun toevlucht tot sociale media om hulp te vragen, in de hoop in contact te komen met mensen die een bankrekening hebben buiten het land.

De gevolgen van de restricties

De restricties op het gebruik van debitkaarten in het buitenland zullen naar alle waarschijnlijkheid van korte duur zijn. Echter, de nasleep hiervan kan oprichters ontmoedigen om te ondernemen en kan het bestaan van bestaande bedrijven bedreigen.

Sinds vorig jaar verlaten veel Egyptische startups het land als gevolg van de groeiende economische instabiliteit en de sterke devaluatie van het pond, in de hoop hun fondsenwervingsvooruitzichten te verhogen. Voor velen heeft de debitkaartcrisis gediend als de laatste druppel, waardoor ze hun bedrijf ook in het buitenland willen uitbreiden.

Tijdelijke oplossingen

Sinds de beslissing werd aangekondigd, hebben startup-oprichters manieren onderzocht om een duurzame oplossing te vinden voor de restricties op het gebruik van debitkaarten. Sommigen kijken naar het registreren van een bedrijf of het openen van een virtuele bankrekening elders.

Anderen wenden zich nu tot bestaande factureringsoplossingen die in EGP worden aangeboden. Voorbeelden hiervan zijn de Egyptische online banking startup en prepaid kaartverstrekker Telda, die onlangs een facturatiedienst heeft uitgerold voor een aantal sociale media en streaming platforms.

Ondanks deze tijdelijke oplossingen blijft de onzekerheid groot voor Egyptische startups, aangezien deze oplossingen beperkt blijven tot een bepaald type dienst en product en meestal een limiet hebben op het aantal transacties dat kan worden aangegaan.