Groei van wealthtech-industrie in Azië-Pacific verwacht

6 maanden geleden gepubliceerd

De wealthtech-industrie in de Azië-Pacific regio staat aan de vooravond van een aanzienlijke uitbreiding, gedreven door de groeiende economie en toenemende welvaart in de regio.

Volgens het rapport “WealthTech in Asia Pacific” van McKinsey & Company, zal de wealthtech-industrie in de Azië-Pacific (APAC) jaarlijks met 25 tot 30 procent groeien. De markt zou zijn beheerd vermogen (AUM) tegen 2027 kunnen verdrievoudigen of zelfs verviervoudigen tot maximaal $2,25 biljoen, van ongeveer $700 miljard eind 2022.

Direct-to-consumer en zakelijke groei

Direct-to-consumer (D2C) wealthtech-bedrijven hebben de potentie om hun AUM te laten groeien tot ongeveer $750 miljard in 2027, van $200 miljard vorig jaar. Tegelijkertijd wordt verwacht dat het zakelijke (B2B) AUM jaarlijks met ongeveer 25 procent zal groeien tot $1,5 biljoen in 2027.

Invloed van welvarende segment

Hoewel de vermogensbeheerindustrie traditioneel wordt gedomineerd door segmenten met een hoog nettovermogen (HNWI), heeft de toenemende welvaart in APAC de groei van het welvarende segment gestimuleerd. Het rapport voorspelt dat dit segment in 2027 34 procent van de persoonlijke financiële activa (PFA) onshore zal uitmaken.

Het samengestelde jaarlijkse groeipercentage (CAGR) van het welvarende segment is acht procent van 2022 tot 2027. Op dit moment heeft het welvarende segment een relatief lage penetratie van vermogensbeheer van 15 tot 20 procent. Het rapport merkt op dat dit segment opvallend onbenut en onderbediend is.

Behoefte aan pensioenkapitaal

Klanten tonen daarnaast steeds vaker de cruciale behoefte aan een pensioenkapitaal. Dit gebeurt voornamelijk in opkomende APAC-landen waar de pensioen-tot-BBP-verhouding achterblijft bij ontwikkelde APAC-landen en andere naties.

Landen als Indonesië en Maleisië hebben bijvoorbeeld minder dan twee procent van de pensioen-tot-BBP-verhouding vanwege hun jongere bevolking. “Dit opent een enorme nog niet benutte potentie voor wealthtech-bedrijven”, aldus het rapport van McKinsey.