Problemen voor financierings-fintechs: Berliner Volksbank stopt met Vai Trade, Myos pauzeert kredietverlening

8 maanden geleden gepubliceerd

Financieringsfintechs ondervinden problemen met hun bedrijfsvoering. Berliner Volksbank heeft aangekondigd de activiteiten van haar fintech-afdeling Vai Trade te staken. Tegelijkertijd heeft Myos, een start-up gespecialiseerd in de voorfinanciering van goederen voor online handelaren, besloten haar kredietverlening tijdelijk te pauzeren.

Myos pauzeert kredietverlening

Myos, gevestigd in Berlijn, heeft zich gespecialiseerd in het voorfinancieren van goederen voor online handelaren. Het fintech analyseerde de verkoophistorie van de handelaars en verstrekte op basis daarvan de financiering. De goederen fungeerden als zekerheid. In de zomer van 2021 ontving het bedrijf een investering van 25 miljoen euro om verdere groei te stimuleren.

Nu heeft het bedrijf echter besloten om de kredietverlening tijdelijk te pauzeren. In een e-mail aan haar klanten gaf Myos aan dat de pauze het gevolg is van veranderde risicoprofielen in de huidige markt. Myos werkt momenteel aan een nieuw product dat mogelijk begin 2024 kan worden gelanceerd. De pauze in kredietverlening heeft gevolgen gehad voor het bedrijf, met veel medewerkers die ontslagen moesten worden.

Berliner Volksbank stopt met Vai Trade

Myos staat niet alleen in haar problemen. Concurrent Vai Trade, onderdeel van Berliner Volksbank, heeft besloten om volledig te stoppen met haar activiteiten. De bank nam in 2020 alle aandelen over als onderdeel van een “strategische heroriëntatie”.

De reden voor de beëindiging van Vai Trade is dat de marktomstandigheden zijn veranderd, met name het aanzienlijk hogere renteniveau, en daarmee ook de huidige vraag naar dit financieringsproduct. De bank heeft aangegeven alternatieve aanbiedingen te zullen doen op verzoek van de klant.

Invloed op andere aanbieders

Het verhoogde renteniveau heeft de trend duidelijk omgekeerd. Voor bedrijven werd het plotseling veel duurder om facturen voor te financieren. Dit maakt aanbiedingen zoals Vai Trade minder aantrekkelijk. Tegelijkertijd nemen voor de aanbieders zelf de risico’s op wanbetaling toe - een gif voor het bedrijfsmodel. Het is waarschijnlijk dat nog meer fintechs op deze markt getroffen zullen worden.