Zware tijden vooruit voor 'koop nu, betaal later' bedrijven volgens Moody's

ongeveer een jaar geleden gepubliceerd

Het wereldwijde landschap voor ‘koop nu, betaal later’ (BNPL) bedrijven ziet er volgens een recent rapport van kredietbeoordelaar Moody’s Investors Service somber uit. Felle concurrentie, toenemende regelgeving, uitdagende economische tijden en aanhoudende verliezen hebben bijgedragen aan dit onheilspellende beeld.

Verdere moeilijkheden voor BNPL-bedrijven

Volgens het rapport van 8 november zijn de vooruitzichten verder verslechterd door afnemende investeerdersbelangstelling in de bedrijven en duurdere financiering voor hun leendiensten. Deze problemen hebben al geleid tot minstens vijf jaar van sectorverliezen, gedragen door durfkapitalisten die de bedrijven ondersteunen.

Het rapport voorspelt dat als de verliezen dit jaar niet worden ingedamd en er geen nieuwe aandeleninjecties worden veiliggesteld, veel BNPL-leveranciers hun kapitaal in de komende jaren mogelijk zullen uitputten.

De toekomst van BNPL

Moody’s is niet optimistisch en voorspelt dat weinig BNPL-bedrijven onafhankelijk zullen blijven. Sommige kunnen worden overgenomen, anderen kunnen de activiteiten staken als hun producten niet concurrerend kunnen blijven in de markt, of als ze niet in staat zijn om de op handen zijnde golf van regelgeving te navigeren.

Concurrentie en regulering

De concurrentie in de BNPL-sector is hevig, met lage toetredingsdrempels die een stroom van start-ups toelaten tot de markt. De grotere bedreiging komt echter van grote banken die de ring betreden. Banken zoals National Australia Bank, NatWest, Santander Bank, Citibank en JPMorgan Chase bieden nu BNPL-achtige diensten aan. Deze financiële instellingen hebben een voordeel ten opzichte van BNPL-bedrijven omdat hun creditcardnetwerken een uitgebreid bereik hebben en diensten kunnen aanbieden aan handelaren tegen lagere tarieven.

Daarnaast is regelgeving een ander obstakel voor de industrie. Moody’s heeft regulerende maatregelen om BNPL in te dammen opgesomd in de VS, het VK, Zweden, Singapore en Australië, evenals door de Europese Unie. Met regelgevers die consumenten willen beschermen en ervoor willen zorgen dat alle BNPL-financiering aan dezelfde normen voldoet, kunnen de winsten krimpen en zullen de nalevingskosten waarschijnlijk stijgen.

Overleven in de BNPL-sector

“Om te overleven, moeten BNPL-bedrijven de kosten verlagen of de inkomsten verhogen terwijl ze de volumegroei en marktaandelen behouden,” concludeerde Moody’s. Als ze dat niet kunnen, zal de toenemende concurrentie van gevestigde banken en grote techbedrijven waarschijnlijk velen uit de markt duwen.