Zweden sluit aan bij Eurosystem TIPS voor directe betalingen in Zweedse krona

4 maanden geleden gepubliceerd

Zweedse marktdeelnemers verrichten nu directe betalingen in de Zweedse krona via het Eurosystem TARGET Instant Payment Settlement (TIPS). Dit volgt op een succesvolle migratie in de afgelopen weken. Zweden is het eerste niet-eurogebied dat zich met zijn nationale munteenheid aansluit bij TIPS.

Technische verbinding tot stand gebracht

De technische verbinding tussen het real-time bruto betalingssysteem RIX-RTGS van Sveriges Riksbank en het TIPS-platform werd in mei 2022 tot stand gebracht. Sinds 19 februari 2024 is de Zweedse markt volledig aangesloten op TIPS, met 11 betalingsdienstaanbieders die fondsen in centrale bankvaluta tussen hun Zweedse krona-rekeningen in enkele seconden kunnen overboeken.

Koploper in directe betalingen

Zweden is een van de meest geavanceerde landen op het gebied van directe betalingen, met ongeveer 1 miljard betalingen die in 2023 zijn afgewikkeld. De nieuwe verbinding maakt betalingen mogelijk met de Zweedse mobiele betalingsoplossing persoon-tot-persoon, Swish, op TIPS met behulp van het single instructing party settlement model.

Multicurrency Platform

TIPS is het platform van het Eurosystem dat betalingsdienstaanbieders in staat stelt om directe betalingen in centrale bankvaluta te regelen. Het zorgt ervoor dat Europese burgers en bedrijven betalingen direct kunnen verzenden en ontvangen, ongeacht de openingstijden van hun bank. TIPS is ontworpen als een multicurrency-platform, dat momenteel directe betalingsafwikkeling in twee valuta’s biedt: de euro en de Zweedse krona. Met de toetreding van Zweden wordt de weg vrijgemaakt voor andere niet-eurogebieden die ook interesse hebben getoond, zoals Denemarken en Noorwegen, om zich bij TIPS aan te sluiten.