Europese fintech infrastructuur dreigt in te storten door regulatoire beperkingen

6 maanden geleden gepubliceerd

John Collison, medeoprichter van Stripe, heeft onlangs in een interview de fintech-sector omschreven als het ware succesverhaal van Europa. Dit wordt ondersteund door de cijfers: van de 169 unicorns in Europa zijn er 61 fintechs, volgens gegevens van Dealroom. Echter, de meerderheid van deze succesvolle fintech bedrijven, waaronder Revolut en Wagestream, zijn gebouwd op de software-infrastructuur van anderen.

Banking-as-a-service (BaaS): de basis van fintech

BaaS-aanbieders bieden de noodzakelijke bank- en betalingslicenties om gereguleerde financiële diensten zoals rekeningen en betalingen te kunnen aanbieden. Fintechs, traditionele banken en zelfs niet-financiële instellingen die diensten aan eindklanten willen bieden, kunnen deze diensten kopen. Hierdoor kunnen fintechs bepaalde financiële producten lanceren zonder de lange en kostbare procedure om hun eigen licentie te verkrijgen.

De Dreiging: Regelgevende beperkingen

Echter, de belangrijkste bedrijven die de Europese fintechs van hun bankinfrastructuur voorzien, zijn getroffen door een golf van regelgevende beperkingen die hun voortbestaan kunnen bedreigen. Beginnende fintech-ondernemers hebben aangegeven dat ze mogelijk hun bedrijf moeten sluiten als gevolg hiervan. Dit zou een aanzienlijke impact kunnen hebben, aangezien onderzoek van de Aite-Novarica Group aantoont dat BaaS-aanbieders worden gebruikt door ongeveer 82% van de fintechs in Europa en gemiddeld 45% van hun totale inkomsten mogelijk maken.

Bijvoorbeeld, Revolut, een bekende Britse neobank, heeft nog geen bankvergunning in eigen land en maakt sinds 2017 gebruik van het API-platform van BaaS-aanbieder Modulr voor gelicentieerde activiteiten. Hoewel Revolut geleidelijk aan zijn eigen betalingsinfrastructuur heeft opgebouwd, is het nog steeds sterk afhankelijk van Modulr.

De regelgevende beperkingen die nu op BaaS-providers worden opgelegd, kunnen dus een grote bedreiging vormen voor de fintech-sector in Europa.

Related news