Neobanken in de VAE: Een aanvulling, geen vervanging van traditionele banken

8 maanden geleden gepubliceerd

Ondanks de snelle groei van neobanken in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), is het onwaarschijnlijk dat er op korte termijn een significante verschuiving van traditionele banken naar neobanken zal plaatsvinden, zo blijkt uit een recent rapport.

De situatie van neobanken in de VAE

Volgens de analisten van S&P Global, Puneet Tuli en Mohamed Damak, bevinden neobanken zich nog in de beginfase van hun ontwikkeling op de lokale VAE-markt. De meeste klanten in de VAE hebben nog steeds de voorkeur voor traditionele banken, die met succes zijn gedigitaliseerd.

Neobanken proberen klanten van traditionele banken aan te trekken door producten en diensten aan te bieden tegen lagere kosten. Hun huidige product- en dienstenaanbod is echter beperkt en richt zich voornamelijk op het aantrekken van deposito’s en het uitgeven van creditcards.

Wereldwijde groei van neobanken

Wereldwijd hebben neobanken hun aanwezigheid de afgelopen jaren aanzienlijk vergroot. Volgens Statista bereikte het aantal neobankklanten wereldwijd ongeveer 188 miljoen in 2022, een stijging ten opzichte van ongeveer 19 miljoen in 2017. Dit aantal zal naar verwachting stijgen tot meer dan 350 miljoen tegen 2026.

Digitale bankdiensten en de expat-populatie

In de VAE is het aantal bankklanten hoog en blijft het groeien. Bovendien is de doelgroep van klanten geneigd digitale bankdiensten te adopteren. Volgens onderzoeksbureau GWI bereikte de smartphonepenetratie in de VAE in 2022 96,2 procent, een van de hoogste percentages wereldwijd.

De grote expatpopulatie in de VAE, met name laagbetaalde werknemers die geld naar huis sturen, draagt aanzienlijk bij aan de vraag naar goedkopere en snellere geldtransferbedrijven.

De rol van traditionele banken en de uitdagingen van neobanken

Hoewel neobanken digitale bankoplossingen en gebruiksvriendelijke interfaces bieden, zijn hun productaanbiedingen vaak beperkter dan die van traditionele banken.

De digitale aanpak biedt gemak en toegankelijkheid, maar vormt uitdagingen voor klanten die de voorkeur geven aan persoonlijke interacties. Dit is met name belangrijk op markten zoals de VAE, waar zakelijke leningen, die meer relatiegestuurd zijn, goed zijn voor meer dan 70 procent van de bankactiviteiten.

Toekomstige co-existentie van neobanken en traditionele banken

Ondanks de sterke focus van neobanken op het veroveren van marktaandeel in bepaalde productcategorieën, is een massale verschuiving van traditionele banken naar neobanken, vooral in segmenten zoals bedrijfsbankieren en hypotheken voor de detailhandel, onwaarschijnlijk.

Volgens de analisten is het waarschijnlijker dat er een co-existentie van traditionele banken en neobanken zal zijn, waarbij elke bank zich op specifieke klantensegmenten richt en unieke voordelen biedt. De Centrale Bank van de VAE erkent de potentiële voordelen die neobanken aan het financiële ecosysteem kunnen bieden en moedigt financiële innovatie aan via ondersteunende regelgeving.

Related news