Metro Bank op financiële misdaad watchlist van stadstoezichthouder

7 maanden geleden gepubliceerd
  Metro Bank

Metro Bank is toegevoegd aan de financiële misdaad watchlist van de City-regulator, een nieuwe hindernis voor de bank die probeert te herstellen na het veiligstellen van een grote herfinancieringsdeal.

Toegevoegd aan de watchlist

De in problemen verkerende geldverstrekker “ontving bevestiging van zijn positie op de FCA-watchlist voor naleving van financiële misdaad” in juni, zei de bank in een verklaring. Metro heeft aangegeven dat de Financial Conduct Authority de “voortdurende beheer van financieel misdaadrisico binnen de achterstand van de groep en specifieke zorgen over de effectiviteit van financiële misdaadcontroles over de online accountvoorzieningen van de groep” onderzoekt.

Gevolgen van de watchlist

Bedrijven op de watchlist van de regulator worden gezien als een groot risico voor de wettelijke doelstellingen. Groepen op de watchlist worden onder “verbeterd toezicht” geplaatst door senior toezichthouders en moeten aantonen dat ze vorderingen maken en problemen aanpakken die zorgwekkend zijn.

Herfinanciering en nieuwe aandeelhouders

De herfinancieringspakket bevat een kapitaalverhoging van £ 325 miljoen geleid door de bestaande aandeelhouder Spaldy Investments, naast £ 600 miljoen aan schuldherfinanciering. De deal zou het aandeel van de Colombiaanse miljardair Jaime Gilinski verhogen van negen procent naar 52,9 procent en gaat naar een stemming op 27 november. Metro waarschuwde aandeelhouders dat de Bank of England alternatieve maatregelen zou kunnen opleggen als ze het plan niet zouden steunen.

Onderzoek en gevolgen

Volgens een anonieme bron, die met The Sunday Times sprak, is er een langlopend onderzoek naar de financiële misdaadsystemen van Metro. De bank zei: “De groep blijft zich inzetten, bijwerken en volledig samenwerken met de FCA over deze zaken en de onderzoeken van de FCA zijn nog aan de gang. De uitkomst en timing van deze zaken zijn inherent onzeker en het is niet mogelijk om op basis van de momenteel bekende feiten de uitkomst te voorspellen of een betrouwbare schatting te maken van enige financiële impact.” De bank heeft nog geen financiële voorziening gemaakt om een mogelijke straf met betrekking tot de zaak te dekken.

Related news