FTX Oprichter Sam Bankman-Fried Schuldig Bevonden aan Fraude

8 maanden geleden gepubliceerd
  Cointelegraph

Sam Bankman-Fried, oprichter van de FTX cryptovaluta beurs, is door een jury schuldig bevonden aan alle zeven aanklachten in zijn fraudezaak. Bankman-Fried, die niet schuldig pleitte, kan een maximale gevangenisstraf van 115 jaar krijgen.

Fraudezaak

De beschuldigingen tegen Sam Bankman-Fried omvatten draadfraude en samenzwering om draadfraude te plegen tegen FTX klanten en tegen Alameda Research geldschieters, samenzwering om effectenfraude en samenzwering om grondstoffenfraude te plegen tegen FTX beleggers, en samenzwering om geld wit te wassen. Deze waren allemaal verbonden aan de instorting van FTX en het zuster hedgesfonds Alameda eind vorig jaar.

Volgens Damian Williams, de Amerikaanse advocaat voor het Southern District of New York, heeft Bankman-Fried “een van de grootste financiële fraude in de Amerikaanse geschiedenis gepleegd”. Attorney General Merrick Garland voegde toe dat “Bankman-Fried dacht dat hij boven de wet stond. Het vonnis van vandaag bewijst dat hij ongelijk had”.

Getuigenverklaringen

Tijdens de maandlange rechtszaak legden voormalige leden van Bankman-Fried’s innerlijke cirkel getuigenissen af tegen hun voormalige baas. Het vonnis werd snel uitgesproken na ontvangst van de zaak omstreeks 15:15 uur op donderdag. De jury had rond 19:37 uur een beslissing genomen.

Bankman-Fried’s ouders, die zichtbaar nerveus waren, waren aanwezig tijdens de uitspraak. Bankman-Fried, gekleed in een paarse stropdas en een zwart pak, bleef stoïcijns tijdens de uitspraak en huilde niet.

Reacties na het vonnis

Na het vonnis verklaarde Bankman-Fried’s advocaat, Mark Cohen, dat Bankman-Fried “zijn onschuld blijft volhouden en zal blijven vechten tegen de aanklachten tegen hem”.

De rechtszaak werd gekenmerkt door getuigenissen van de sleutelgetuigen van de overheid, waaronder Caroline Ellison, de ex-vriendin van Bankman-Fried en voormalig hoofd van Alameda, en FTX mede-oprichter Gary Wang, een jeugdvriend van Bankman-Fried. Beiden pleitten schuldig aan meerdere aanklachten en werkten mee als getuigen voor de aanklager.

Vergelijking met eerdere zaken

De zaak van Bankman-Fried is vergeleken met die van Elizabeth Holmes, de oprichter van het medische apparaat bedrijf Theranos, die in 2022 werd veroordeeld voor het bedriegen van investeerders. Holmes werd veroordeeld tot meer dan 11 jaar gevangenisstraf. Bankman-Fried wacht nu zijn veroordeling af. De veroordeling is gepland op 28 maart om 9:30 uur.

Related news