Ierland blijft aantrekkelijk voor crypto bedrijven, Coinbase breidt uit

7 maanden geleden gepubliceerd

Ierland blijft een populaire bestemming voor crypto bedrijven. Coinbase is het nieuwste bedrijf dat zijn aanwezigheid daar versterkt. Verschillende bedrijven in de sector breiden uit naar de Europese Unie voorafgaand aan de implementatie van de Markets in Crypto Assets (MiCA) regulering.

Onder de MiCA-regulering, die in april is aangenomen, moeten crypto-activadienstverleners (CASPs) die EU-klanten willen bedienen, licenties verkrijgen van nationale autoriteiten. Naar verwachting gaat dit regelgevingskader eind 2024 in werking voor dergelijke entiteiten.

Coinbase kiest voor Ierland

Coinbase koos Ierland als zijn “EU MiCA hub” vanwege het ondersteunende politieke klimaat van het land voor fintech bedrijven en de “wereldwijd gerespecteerde” regulator, aldus de beurs in een blogpost op donderdag.

Coinbase opende eind 2018 zijn kantoor in Dublin en ontving het jaar daarop een e-geld licentie van de Central Bank of Ireland. Het bedrijf registreerde zich in december 2022 in het land als een virtuele activadienstverlener (VASP).

VASPs in Ierland kunnen vijf diensten aanbieden aan Ierse klanten, waaronder de uitwisseling tussen digitale activa en fiat-valuta’s, en het toestaan van de uitwisseling van digitale activa voor andere.

Niet alleen Coinbase

Dublin werd al in 2018 beschouwd als “een van de hoofdsteden van Europa’s ontluikende crypto-economie”, volgens Coinbase.

Gemini werd in juli 2022 het eerste bedrijf dat als VASP in Ierland werd geregistreerd. Mede-oprichter Cameron Winklevoss vertelde de Irish Times in mei dat Dublin Gemini’s “toegangspunt” zou zijn tot de rest van Europa als MiCA wordt geïmplementeerd.

De toestroom van crypto bedrijven naar het land volgt op een gerichte inspanning van Ierland om innovatie te bevorderen. De Ierse overheid creëerde in 2018 een Innovation Hub om fintech bedrijven op een informelere manier te laten samenwerken met de Central Bank of Ireland.

Crypto-betaalbedrijf MoonPay verkreeg ook VASP-status in Ierland in augustus. CEO Ivan Soto-Wright vertelde Blockworks dat het hebben van zo’n registratie, en uiteindelijk het aanvragen onder MiCA, om over de hele EU te opereren “een enorme concurrentievoordeel zal zijn”.

Related news