Sam Bankman-Fried eindigt getuigenis in FTX fraudezaak

7 maanden geleden gepubliceerd

Sam Bankman-Fried heeft na vier dagen zijn getuigenis in zijn strafzaak wegens fraude afgesloten. “Hiermee wordt het bewijs in deze zaak afgesloten”, verklaarde rechter Lewis Kaplan dinsdag net na 12 uur ‘s middags ET, waarna hij de jury naar huis stuurde. De slotpleidooien beginnen woensdag om 9:30 uur ET.

De getuigenis van dinsdag leverde enkele van de meest potentieel schadelijke klappen op voor zijn verdediging, die heeft vertrouwd op het verhaal van Bankman-Fried dat hij eerlijke fouten maakte als oprichter van een start-up.

Aanklachten tegen Bankman-Fried

Volgens aanklagers gebruikte de voormalige miljardair Bankman-Fried zijn crypto-exchange, FTX, als zijn persoonlijke spaarvarken, waarbij hij geld van klanten gebruikte om zichzelf en zijn familie te verrijken, luxe strandvastgoed in de Bahama’s te kopen en miljoenen te storten in Amerikaanse politieke campagnes.

Bankman-Fried, 31, getuigde dinsdag dat hij al in 2020 wist dat de fondsen van FTX-klanten werden vastgehouden op een bankrekening die werd gecontroleerd door Alameda Research, het zusterbedrijf van FTX. Hij zei zich niet te herinneren dat hij opdrachten had gegeven om die fondsen te beveiligen.

De overheid heeft tegengeworpen dat Bankman-Fried zich heel goed bewust was van het feit dat hij essentiële aspecten van zijn bedrijf verkeerd voorstelde aan investeerders, klanten en wetgevers in het Congres. Hij heeft niet schuldig gepleit op zeven aanklachten van fraude en samenzwering.

Vrienden op hoge plaatsen

Volgens de getuigenis van Bankman-Fried had hij een nauwe relatie met leden van de Bahamaanse regering. Hij getuigde dat hij een diner bijwoonde met de premier van het eiland, samen met oud-president van de VS Bill Clinton en oud-premier van het VK Tony Blair.

In november vorig jaar, nadat FTX klantopnames had bevroren te midden van een liquiditeitscrisis, bood Bankman-Fried aan om opnames voor alle Bahamaanse klanten open te stellen. Hij getuigde dat hij die opnames “voor een korte periode” opende.

Relatie met Alameda

Mark Cohen, de hoofdadvocaat van Bankman-Fried, gaf hem dinsdagochtend de kans om enkele van zijn getuigenissen te verduidelijken met betrekking tot de relatie tussen FTX en Alameda.

Bankman-Fried zei dat hij, nadat hij de rol van CEO van Alameda had overgedragen, zich aanzienlijk had teruggetrokken uit het bedrijf. Als meerderheidsaandeelhouder, zei hij, kreeg hij “periodiek” financiële updates, was hij betrokken bij “veel” van zijn durfkapitaalinvesteringen en raakte hij zeer betrokken bij beslissingen rond het afdekken van risico’s, wat hij zag als een “existentieel risico voor het bedrijf”.

Hij was echter niet betrokken bij de dagelijkse handel. “Ik was in feite onbetrokken bij die kernactiviteiten.”

Bankman-Fried gaf toe dat de bedrijven “veel betere systemen op hun plaats zouden hebben gehad” als FTX en Alameda nooit overlap hadden gehad. “Achteraf gezien was ons toezicht daarop zeer slecht.”

Related news