Klarna bereikt overeenkomst met werknemers en voorkomt staking

7 maanden geleden gepubliceerd
  Klarna

Fintechbedrijf Klarna heeft een overeenkomst bereikt met werknemers die van plan waren te staken, zo meldt het bedrijf vandaag. De geplande staking in thuisland Zweden is hiermee van de baan.

Geschil over collectieve overeenkomst

Het geschil tussen Klarna en haar werknemers was ontstaan door het ontbreken van een Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) - een schriftelijk juridisch contract tussen een werkgever en een vakbond die de werknemers vertegenwoordigt. Hoewel bijna 90% van alle werknemers in Zweden gedekt zijn door de voorwaarden van verschillende CAO’s, waren de werknemers van Klarna onder de 10% die dat niet waren.

Overeenkomst bereikt

Afgelopen week vonden er intensieve onderhandelingen plaats. Klarna CEO en mede-oprichter Sebastian Siemiatkowski liet weten dat het bedrijf een overeenkomst heeft bereikt om per 1 januari 2024 toe te treden tot de Banks Employer Organisation. Daarnaast is er een overeenkomst bereikt met de vakbond Finansförbundet om een CAO te ondertekenen. Deze overeenkomst zal ook leden van alle vakbonden die behoren tot de centrale organisatie Saco omvatten. Saco is de Zweedse Confederatie van Professionele Verenigingen, met bijna 1 miljoen leden.

Samenwerkingsakkoord

Tijdens de onderhandelingen legde Klarna bijzondere nadruk op het samenwerkingsakkoord, dat reguleert hoe het bedrijf en de werknemers samen zullen werken. Siemiatkowski is tevreden met de bereikte overeenkomst: “Ik ben blij dat we een overeenkomst hebben bereikt die de wendbaarheid van Klarna combineert met de duidelijkheid van het Zweedse model. Onze focus in de onderhandelingen was om operationele vrijheid te verzekeren, zodat we snel beslissingen kunnen blijven nemen en onze unieke en succesvolle cultuur kunnen behouden.” Hij gelooft dat Klarna zal profiteren van deze overeenkomst en dat het bedrijf kan bijdragen aan het versterken van het Zweedse model van binnenuit.

Related news