Uitstel migratie Sepa-betalingsschema's naar ISO 20022

9 maanden geleden gepubliceerd

De Europese Betalingsraad (EPC) heeft de migratie van Sepa-betalingsschema’s naar de 2019-versie van ISO 20022 met vier maanden vertraagd tot maart. De reden voor dit uitstel is dat er geen garantie kon worden gegeven dat minstens twee grote Sepa-landen de oorspronkelijke deadline in november zouden halen.

Vier schema’s - Sepa Credit Transfer, Sepa Instant Credit Transfer, Sepa Direct Debit Core en SDD Business-to-Business - stonden gepland voor migratie op 19 november. De EPC concludeerde echter na gesprekken met deelnemers dat operationele vertragingen en de noodzaak voor extra tests betekent dat sommige landen nog niet klaar zijn.

Het doordrukken van de oorspronkelijke datum zou niet alleen gevolgen hebben voor betalingsdienstaanbieders binnen deze landen, maar ook voor grensoverschrijdende Sepa-transacties. Dit zou mogelijk gevolgen hebben voor de hele regio.

Daarom is, ondanks het volledige besef van de implicaties van deze beslissing, een nieuwe migratiedatum vastgesteld op 17 maart 2024.

Giorgio Andreoli, directeur-generaal van de EPC, bedankt de deelnemers aan het Sepa-betalingsschema en de CSM’s die goed voorbereid waren op de migratie. Hij benadrukt echter dat de bereikbaarheid, stabiliteit en integriteit van de Sepa-betalingsschema’s de hoogste prioriteit hebben. Andreoli verzekert de PSP-gemeenschappen en alle belanghebbenden dat de EPC alle mogelijke maatregelen zal nemen om het succes van de migratie op de nieuw voorgestelde datum te waarborgen.

Related news