Sterke toename gebruik 'Buy Now Pay Later' in Verenigd Koninkrijk

8 maanden geleden gepubliceerd

Het aantal mensen dat gebruik maakt van de ‘Buy Now Pay Later’ (BNPL) optie om aankopen te doen is significant toegenomen, aldus de financiële toezichthouder. Mensen die deze dienst vaak gebruiken, hebben een grotere kans op financiële problemen.

Volgens een analyse van de Financial Conduct Authority (FCA) hebben ongeveer 14 miljoen mensen, 27% van de volwassenen in het VK, BNPL gebruikt om iets te kopen in de zes maanden tot januari 2023. Dit is een stijging ten opzichte van de 17% van de volwassenen in het VK die meldden dat ze het in de voorgaande 12 maanden tot mei 2022 hadden gebruikt.

BNPL is een manier waarop goederen op krediet kunnen worden gekocht, terugbetaald in rentevrije termijnen. Populaire aanbieders zijn onder andere PayPal en Klarna.

Meer financiële problemen onder frequente gebruikers

Uit onderzoek van de FCA bleek ook dat frequente gebruikers van BNPL vaker in financiële problemen verkeren. Degenen die het meer dan 10 keer in de laatste 12 maanden gebruikten, hadden meer dan twee keer zo veel kans om ook een hoogrentend kredietproduct te hebben (48% van de gebruikers), vergeleken met mensen die het niet hadden gebruikt (22% van de mensen die BNPL niet hadden gebruikt).

Toename schuld bij BNPL gebruikers

Gebruikers waren ook bijna twee keer zo waarschijnlijk om het bedrag van de schuld op kredietproducten in het afgelopen jaar te hebben verhoogd (51% van de gebruikers vergeleken met 27% van de niet-gebruikers).

Meer dan een kwart van de BNPL-adopters (27%) had een betaling van een rekening of kredietverplichting gemist in drie van de laatste zes maanden, vergeleken met slechts 6% van degenen die de financiering niet hadden geadopteerd.

Regulatie en bescherming van consumenten

De FCA heeft geen toezicht op dergelijke producten, maar heeft aangegeven dat het streeft naar meer bescherming voor consumenten tegen wat het noemt “potentieel oneerlijke en onduidelijke contractvoorwaarden” in de sector.

Het werken met BNPL aanbieders is uitgevoerd door de FCA en er is begeleiding gegeven nadat het zijn bezorgdheid had geuit dat klanten van betalingsdiensten PayPal en QVC “risico liepen op schade” over hoe sommige contractvoorwaarden waren opgesteld.

Beide bedrijven hebben vrijwillig hun voorwaarden voor continue betalingsautoriteit gemakkelijker te begrijpen gemaakt.

BNPL kan een “zeer verstandige optie” lijken om budgetten te beheren en het werkt voor miljoenen, zei Sarah Coles, hoofd van persoonlijke financiën bij Hargreaves Lansdown. “Echter, voor anderen wordt het een gevaarlijke gewoonte - hen aansporend om dingen te kopen die ze niet echt nodig hebben en niet kunnen betalen. Als gevolg hiervan zijn degenen die zwaar leunen op BNPL veel waarschijnlijker om af te dwalen naar andere zorgwekkende soorten leningen - van het aangaan van hoogrentende kredieten tot het laten oplopen van schulden, en het missen van betalingen.”

Een review van de onbeveiligde consumentenkredietmarkt gepubliceerd door de FCA beval aan dat ongereguleerde BNPL-producten worden gebracht onder het toezicht van de FCA.

Related news