Meer vakbonden kondigen staking bij Klarna aan

6 maanden geleden gepubliceerd

Na het nieuws van vorige week dat twee vakbonden die Klarna-werknemers in Zweden vertegenwoordigen, gaan staken, hebben twee andere vakbonden met leden bij Klarna aangekondigd dat ze uit solidariteit zullen staken, volgens lokale mediaberichten.

Sen Kanner, die een van de oorspronkelijke vakbonden vertegenwoordigt die besloten te staken, Unionen, zegt dat ze bezig is met het informeren en ondersteunen van leden van Unionen, die een niet nader genoemd aantal Klarna-werknemers vertegenwoordigen, over vragen over de komende staking op 7 november.

“We hebben veel mensen die bang zijn om te staken en een van de problemen is dat Klarna veel jong internationaal talent heeft dat het Zweedse model niet begrijpt en ze zijn bang dat ze zullen worden ontslagen als ze staken,” zegt Kanner.

Oproep tot collectieve overeenkomst

De vakbonden hebben een staking uitgeroepen nadat ze er niet in zijn geslaagd om Klarna ertoe te brengen zich te committeren aan een collectieve overeenkomst. Dit zou betekenen dat het betalingsbedrijf over eventuele grote veranderingen, zoals ontslagen, zou moeten onderhandelen met de vakbonden. In Zweden is ongeveer 90% van de werknemers gedekt door een collectieve arbeidsovereenkomst, of ze nu lid zijn van een vakbond of niet.

Het is niet duidelijk hoeveel werknemers bij de staking betrokken zouden zijn, maar als er een collectieve overeenkomst zou worden overeengekomen, zou deze alle werknemers bij Klarna in Zweden dekken.

Klarna’s CEO Sebastian Siemiatkowski tweette vorige week dat hij de discussies wil voortzetten, maar dat de collectieve overeenkomst die op tafel ligt niets is waar hij zijn handtekening onder wil zetten. Hij zei dat hij om opheldering had gevraagd bij de vakbond of er banken waren, die door hun status verplicht zouden zijn om de regels van de Europese Bankautoriteit en de Zweedse Financiële Toezichthoudende Autoriteit na te leven, die dezelfde overeenkomst waren aangegaan.

Beslissingen van bovenaf

“Bij Klarna worden beslissingen van bovenaf genomen en op korte termijn aan de werknemers meegedeeld. Een CAO [collectieve arbeidsovereenkomst] zou dat veranderen, de werknemers zouden hun mening kunnen geven voordat veranderingen definitief zijn,” zegt Kanner.

Volgens lokale media willen echter lang niet alle werknemers bij Klarna staken. Een vakbond, Akavia, met ongeveer 100 leden bij Klarna, heeft besloten geen solidariteitsstaking uit te roepen en zegt dat het de gesprekken met het bedrijf wil voortzetten om een overeenkomst te bereiken die in overeenstemming is met haar leden.

“Onze leden bij Klarna geven aan dat ze geen conflict willen aangaan, maar dat we de dialoog met de werkgever moeten voortzetten. Het zakelijke belang van de leden van Akavia is groot en we geloven dat we het doel zullen bereiken door de gesprekken voort te zetten,” zei Mikael Andersson, hoofd onderhandelingen bij Akavia, in een verklaring.

Outsourcing van rollen

Vorige week vertelde het BNPL-bedrijf ook aan sommige operations- en klantenservicemedewerkers dat hun rollen zouden worden uitbesteed aan Accenture en Foundever. Mensen die bekend zijn met de overgang vertelden aan Sifted dat mogelijk tot 500 rollen kunnen worden beïnvloed.

Kanner is een van de getroffen werknemers.

“Dit is niet de eerste keer dat ik in deze situatie zit. Vorig jaar kreeg ik een ontslagvergoeding aangeboden en nu wordt mijn rol uitbesteed. Maar het is erg stressvol - ik hou van Klarna en zal vechten om te blijven,” zegt ze.

Related news