CFPB stelt open banking-regel voor om concurrentie in de VS te verbeteren

6 maanden geleden gepubliceerd
  Consumer Financial Protection Bureau

De Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) heeft zijn langverwachte open banking-regel voorgesteld. Dit in de hoop de concurrentie in de Amerikaanse bank- en betalingssector te verbeteren. De voorgestelde regel voor persoonlijke financiële gegevensrechten activeert de slapende sectie 1033 van de Dodd-Frank Act. Dit betekent dat aanbieders van consumentenfinanciële diensten verplicht zijn om gegevens te delen op aanwijzing van de gebruiker met andere bedrijven die aantrekkelijkere producten en diensten aanbieden.

Inhoud van de voorgestelde regel

Onder de voorgestelde regel zouden mensen gegevens kunnen delen over hun gebruik van betaal- en prepaid-accounts, creditcards en digitale portemonnees. De CFPB stelt dat de voorgestelde regel ervoor zou zorgen dat consumenten:

  • Hun gegevens gratis krijgen van ongewenste kosten
  • Een wettelijk recht hebben om hun gegevens te delen
  • Kunnen weglopen van slechte service

Bovendien zou de voorgestelde regel de belangen van zowel consumenten als financiële bedrijven beschermen door:

  • Robuuste beschermingen om ongecontroleerde surveillance en misbruik van gegevens te voorkomen
  • Betekenisvolle consumentencontrole
  • Een stap weg van riskante gegevensverzamelingspraktijken
  • Eerlijke standaardisatie van de industrie

Implementatie van de regel

De voorgestelde vereisten zouden gefaseerd worden geïmplementeerd op basis van grootte en capaciteit. De grootste banken en fintechs beginnen met nalevingsdata van zes maanden en lopen op tot vier jaar voor kleinere bedrijven. Kleinere gemeenschapsbanken en kredietunies die helemaal geen digitale interface hebben met hun klanten, zouden vrijgesteld zijn van de vereisten van de regel.

De CFPB heeft aangekondigd dat ze van plan zijn om extra producten en diensten te dekken in toekomstige regelgeving. Ze hebben opmerkingen uitgenodigd over elk aspect van dit voorstel, inclusief andere consumentenfinanciële producten en diensten die via latere regelgeving kunnen worden gedekt. Opmerkingen moeten uiterlijk op 29 december 2023 worden ontvangen.

Reacties op de voorgestelde regel

Penny Lee, president en CEO van de Financial Technology Association, kijkt uit naar de totstandkoming van sterke regels die het recht van mensen garanderen om de digitale financiële hulpmiddelen te gebruiken die ze willen. Steve Boms, uitvoerend directeur van de Financial Data and Technology Association (FDATA), stelt dat de voorgestelde regel consumenten volledige controle geeft over hun financiële gegevens en hen in staat stelt de financiële aanbieder te kiezen die het beste aansluit bij hun unieke behoeften.

Tot slot heeft de CFPB eerder aangegeven dat ze verwachten de open banking-regels tegen 2024 te zullen afronden.

Related news