Citigroup financiert WeLab met $260 miljoen

4 maanden geleden gepubliceerd

Citigroup Inc. heeft een financiering van $260 miljoen verstrekt aan WeLab Ltd., het grootste online leenplatform van Hongkong. Dit gebeurde via een door activa gedekte financiering, aldus bronnen die bekend zijn met de zaak. Citigroup is de enige senior underwriter van de deal.

Uitbreiding securitisatiebedrijven

Banken breiden hun securitisatiebedrijven uit om de financiering te diversifiëren en kredietrisico’s af te dekken. Dit komt na opeenvolgende renteverhogingen die de traditionele kredietgroei hebben vertraagd en het vermogen van leners om schulden af te lossen hebben opgerekt. Bedrijven kunnen via deze weg goedkoper lenen door hoogwaardige activa als onderpand te gebruiken, in plaats van ongedekte schulden uit te geven.

Groei WeLab

De groei van de leningbalans van WeLab dit jaar heeft de niveaus van vóór de pandemie overschreden, aangedreven door partnerschappen met wereldwijde bedrijven zoals Tesla Inc. en Apple Inc. Het bedrijf, dat wordt gesteund door Sequoia Capital en magnaat Li Ka-shing, heeft een jaar-op-jaar leninggroei van 37% gezien en zijn betalingsachterstanden liggen ruim onder het sectorgemiddelde. Het heeft bijna 90% marktaandeel voor Tesla’s autoleningen in Hongkong en is de exclusieve financiële dienstverlener voor Apple’s abonnementsprogramma in Azië.

Chinese kredietcrisis

De deal komt op een moment dat de crisis op de Chinese kredietmarkt verdiept, met een overslaand effect naar sommige van Europa’s junk-kredietmarkten. De Chinese ontwikkelaar Country Garden Holdings Co. werd vorige week geacht in gebreke te zijn op een dollarobligatie, terwijl China Evergrande Group worstelt om een herstructureringsplan te finaliseren en mogelijk geliquideerd wordt.

WeLab’s prestaties

Sinds de oprichting in 2013 heeft WeLab meer dan $13 miljard aan leningen verstrekt en is het uitgegroeid tot een pan-Aziatisch fintech-platform met meer dan 60 miljoen gebruikers en meer dan 700 zakelijke klanten in Hongkong, China, Indonesië en Maleisië.

Related news