JPMorgan CEO Jamie Dimon kritiseert centrale banken voor foute financiële voorspellingen

8 maanden geleden gepubliceerd

JPMorgan CEO Jamie Dimon heeft kritiek geuit op centrale banken omdat ze volgens hem “volledig verkeerd” waren in hun financiële voorspellingen. Hij deed deze uitspraken tijdens zijn toespraak over de economische vooruitzichten op de Future Investment Summit in Saoedi-Arabië.

Onjuiste voorspellingen en naderende renteverhogingen

Dimon sprak zijn twijfels uit over de financiële voorspellingen van de centrale banken en benadrukte dat er een gevoel van nederigheid zou moeten zijn rondom de verwachtingen voor het komende jaar. Hij riep op tot voorbereiding op de mogelijkheid van verdere renteverhogingen. “Centrale banken zaten 18 maanden geleden 100% fout,” vertelde hij zijn publiek in de Saoedische hoofdstad Riyad.

De invloed van fiscale uitgaven op economische vooruitzichten

De CEO van JPMorgan merkte op dat zijn voorzichtigheid te maken heeft met de hoge fiscale uitgaven, die volgens hem hoger zijn dan ooit tevoren in vredestijd. Hij vergeleek de huidige situatie met die van de jaren ‘70, toen de VS kampte met sterk oplopende inflatie en grote renteverhogingen.

Hij uitte echter zijn twijfels over de mate waarin monetair beleid nog effect kan hebben op de economie, terwijl overheden blijven uitgeven. Veel van deze uitgaven zullen volgens hem “verspild” worden.

Kritiek op de Amerikaanse Federal Reserve

De Amerikaanse Federal Reserve is veelvuldig bekritiseerd voor het niet tijdig inzetten van instrumenten om inflatie aan te pakken, wat heeft geleid tot een sterke stijging van de inflatie, ver boven de doelstelling van 2% van de centrale bank. Dit vereiste strenge beleidsmaatregelen om de kosten weer onder controle te krijgen.

Dimon zelf was een uitgesproken criticus van de Fed, en stelde dat de Amerikaanse Federal Reserve te laat en met te weinig middelen begonnen is aan het beteugelen van de inflatie.

In een interview in september met de Times of India beweerde Dimon dat Amerikanen op een economische “sugar high” zitten vanwege alle fiscale en monetaire stimulansen die sinds de pandemie in de economie zijn geïnjecteerd. Hij riep op tot voorbereiding op rentetarieven van 7% en merkte op dat JPMorgan haar klanten adviseert zich voor te bereiden op dergelijke stress.

Related news