Oprichter van FTX, Sam Bankman-Fried, getuigt in fraudeproces

6 maanden geleden gepubliceerd
  Cointelegraph

Sam Bankman-Fried, oprichter van FTX, getuigde donderdag tijdens zijn fraudeproces dat de advocaten van zijn inmiddels failliete cryptocurrency exchange betrokken waren bij belangrijke beslissingen. Hij probeerde zo de verantwoordelijkheid voor eventueel wangedrag van zich af te schuiven. FTX stortte in november 2022 in na een golf van klantopnames.

Verhoor

Tijdens het kruisverhoor door aanklagers had Bankman-Fried vaak moeite om specifieke gesprekken aan te wijzen waarin advocaten zijn acties goedkeurden. De Amerikaanse districtsrechter Lewis Kaplan merkte op dat veel van de antwoorden van Bankman-Fried niet rechtstreeks de vragen van de aanklagers beantwoordden.

Bankman-Fried wordt beschuldigd van het stelen van miljarden dollars van nietsvermoedende klanten. Hij heeft niet schuldig gepleit op twee aanklachten van fraude en vijf aanklachten van samenzwering. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij decennia in de gevangenis doorbrengen.

Aanklachten

Aanklagers hebben gezegd dat Bankman-Fried de verduisterde fondsen gebruikte om zijn crypto-gerichte hedgefonds, Alameda Research, te ondersteunen, speculatieve durfinvesteringen te doen en meer dan $100 miljoen te doneren aan Amerikaanse politieke campagnes.

De voormalige miljardair, gekleed in een grijs pak, werd opgeroepen om te getuigen in de federale rechtbank van Manhattan nadat zijn advocaten de verdedigingszaak hadden ingeleid met getuigenissen van twee andere getuigen. Kaplan besloot dat Bankman-Fried aanvankelijk zou getuigen zonder dat de jury aanwezig was, zodat hij kon bepalen welke delen van zijn getuigenis, indien van toepassing, als bewijs zouden worden toegelaten.

Verdediging

Bankman-Fried zei dat de advocaten van FTX betrokken waren bij het opstellen van het documentbehoudbeleid van de exchange, het opzetten van een systeem waarbij FTX-klanten hun geld in een Alameda bankrekening stortten, en het opstellen van leningen die hij en andere leidinggevenden van Alameda afnamen.

Onder kruisverhoor door aanklager Danielle Sassoon, gaf Bankman-Fried vaak uitgebreide antwoorden op vragen van de verdedigingsadvocaat Mark Cohen.

Bankman-Fried is naar verwachting vrijdag aan de beurt om voor de jury te getuigen. Kaplan zei dat hij dan zou beslissen of de jury zijn getuigenis over de betrokkenheid van advocaten kon horen.

Vervolg Proces

Zijn riskante beslissing om te getuigen geeft aanklagers de kans om hem te kruisverhoren over deze beweringen. Zijn advocaten hebben gezegd dat drie van zijn voormalige collega’s, die schuldig hebben gepleit en ermee hebben ingestemd om met de aanklagers samen te werken, hun getuigenis hebben afgestemd om Bankman-Fried te beschuldigen in de hoop op een mildere straf.

Bankman-Fried heeft volgehouden dat hij fouten heeft gemaakt bij het runnen van FTX, maar dat hij nooit van plan was om fondsen te stelen. De verdediging riep als eerste twee getuigen op: Krystal Rolle, de advocaat van Bankman-Fried in de Bahama’s, en databasexpert Joseph Pimbley.

Related news